vissza a főoldalra

 

 

 2008.03.28. 

Nem következett be az etnikai viszonyok megromlása

A tartományi képviselőház biztonsági bizottsága március 25-ei ülésén a leghatározottabban elítélte Milorad Mirčić radikális párti funkcionárius nyilatkozatát, hogy a Vajdaságban etnikai összecsapások robbanhatnak ki azt követően, hogy Magyarország elismeri Koszovót, írja a Beta. Tomislav Bogunović, a testület elnöke kijelentette, hogy a komoly politikusoknak ügyelniük kell arra is, hogy a polgárok hogyan fogják fel. A vajdasági polgárokat nem kell lebecsülni, mert azok pontosan tudják, hogy mi történik az államban, s mi környezetükben. Szerinte a radikális tisztségviselő nyilatkozata az ügyész számára is munkát jelent. Bogunović felszólította az igazságügyi és a rendőri szerveket, hogy foglalkozzanak e kijelentéssel.

Dragomir Obradović, a szerb belügyminiszter helyettese kijelentette, hogy abban az időszakban, amelyre Mirčić nyilatkozata vonatkozott, csak kisebb számú konfliktus volt, s nem következett be az etnikai viszonyok megromlása.

Egeresi Sándor (a képen), a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselője, a tartományi képviselőház alelnöke – akinek kezdeményezésére tartotta meg ülését a bizottság – megismételte, hogy Milorad Mirčić nyilatkozata a nemzeti tolerancia ellen való, elősegíti a gyűlölet terjedését a Vajdaság lakosságának körében. Kiemelte, hogy a vajdasági magyarok lojális polgárai Szerbiának, s a megelőzés érdekében és a helyzet komolysága miatt felhívta a szerb belügyminisztériumot, hogy szavatolja minden polgárnak a jogot a békés és virágzó jövőre.

Velibor Radusinović, a Szerbiai Demokrata Párt frakcióvezetője úgy értékelt, hogy magában a vajdasági parlamentben sincs toletrancia, ami abban nyilvánult meg, hogy nem tűzték napirendre a vitát Koszovó függetlenségének egyoldalú kihirdetéséről. A testületben eltérések vannak e kérdés megítélésében, mondta a DSS-es képviselő, s úgy értékelte, hogy a Vajdaságban senki sem lehet egyenjogúbb a másoknál.

Milorad Mičić nem jelent meg az ülésen, pedig meghívták rá.

 (Forrás: vajdasagma.info)