vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.07. 

A jogállamiság, a demokrácia és a részvételi demokrácia halála

Heves megye úgy szüntette meg az egri Markhot Ferenc Kórház költségvetési szervét, hogy 602 közalkalmazottal nem számolt el, a Kjt. 25/A. pontja szerint nem adta át a munkáltató részükre a Végelszámolási lapot és nem fizették ki részükre a végkielégítést, kb. 870 millió forintot.

 Az ellenzék ügyrendi és az alábbi kérdéseire sem kapott választ :

 Ki terjesztette be az úgynevezett létszám korrekciós előterjesztést - a Hospinvest Zrt. nem tud elegendő létszámban munkavállalót kiállítani.

 A súlyponti, megyei kórház 5 osztályán nincs megfelelő szakember.

 Magán biztonsági cég emberei sorfalat állva gátolták meg a nyílt közgyűlésre való bemenetelt.

 A szabályzatukat megszegve az érdekképviseletnek nem adtak szót.

 A többszöri ellenzéki felszólítás ellenére, hogy a semmis szerződést mondja fel a közgyűlés nem figyeltek oda és szavazógépként mindent jóvá hagytak.

 Sós Tamás megyei közgyűlési elnök a szabályzatot megszegve hangosan mondta "csapattársainak", hogy ő hogyan szavaz, ezzel biztosítva a frakció és a független képviselő szavazatát .

 Az EDDSZ a demokrácia, a jogállamiság helyreállítása érdekében az alábbi büntető feljelentést tette:

Tisztelt Országos Rendőrfőkapitány Úr!

Alulírott Cser Ágnes az EDDSZ, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (1051, Budapest Nádor u. 32.) képviseletében büntető feljelentést teszek a Btk.225.§-ba ütköző hivatali visszaélés, valamint a Btk. 319.§ (1) bekezdésébe és a (3) bekezdés d) pontja szerint minősülő hűtlen kezelés bűntette miatt a Heves Megyei Ön-kormányzat közgyűlésének alábbiakban felsorolt képviselői ellen:

 

Sós Tamás            MSZP

Merczel József     MSZP

Beer Ferencné      MSZP

Ambrus Zoltán    Független

Barabásné Czövek Ágnes MSZP

Bátka László         MSZP

Buda Sándorné    MSZP

dr. Fehér Oszkár   MSZP

Fekete László       MSZP

Hangrád Lajos     MSZP

Hiesz György       MSZP

Hudák Tamás       MSZP

Kontra Gyula        MSZP

dr. Lénárt András                MSZP

Oroszlán Lajosné MSZP

Sárosi Károly       MSZP

Sasi Károlyné       MSZP

Szabó Gyula         MSZP

Szombati Lajos     MSZP

Tóbi János            MSZP

Vincze János        MSZP

 

Feljelentésemet az alábbi tényállásra alapozom:

 

A Heves Megyei Önkormányzat közgyűlés (3300 Eger, Kossuth L. u. 9.) képviseletében Sós Tamás elnök vagyonkezelési és egészségügyi közszolgáltatási szerződést írt alá 2008. március 27-én a Hospinvest Zrt-vel (1044 Budapest, Megyeri út 53.), annak ellenére, hogy a Hospinvest Zrt. banki igazolása nem felelt meg a pályázati kiírásnak. E tényt időközben a Heves Megyei Bíróság jogerős ítéletével is megállapította.

A Hospinvest Zrt. helyett az AGRIA Kft (3300 Eger) tett ajánlatot a közalkalmazottak tovább foglalkoztatására, holott a Hospinvest Zrt. szerződéses kötelezettsége lett volna. A Hospinvest Zrt. ezzel megszegte a szerződést. Ugyancsak megszegte a Hospinvest Zrt. az általa aláírt szerződést, amikor az OEP-MEP bevételt engedményezte volna az Agria Kft-nek.

Csaknem 700 közalkalmazott nem kíván a Hospinvest Zrt-vel munkaviszonyt létesíteni,ezért kb. 800 millió forint végkielégítést kell az önkormányzatnak kifizetnie, amely összeg töredé-kére van csak – kb. 100 millió forintra – fedezete.

A büntető feljelentésben megjelölt önkormányzati képviselők a szerződés aláírása előtt tudtak a banki igazolás érvénytelenségéről, erre a Hospinvest Zrt. által benyújtott pályázat elfogadá-sáról szóló közgyűlés hangfelvétele a bizonyíték. Az önkormányzati képviselők folyamatosan kaptak bejelentéseket és kérelmeket közvetlenül az érdekképviseleti szervektől. Az elektroni-kus és írott médiától folyamatosan szerezhettek tudomást a bejelentésekről továbbá a büntető feljelentésekről.

Az önkormányzati képviselők tudomással bírnak az Eger Megyei Jogú Város által kezdemé-nyezett peres eljárásokról is.

Mindezek ellenére nem tesznek eleget a semmis szerződés azonnali megszüntetésének és az időközben már bekövetkezett károk enyhítésének.

Bűncselekmények elkövetését is pártolják, amikor nem tiltják le azokat a bűncselekményeket, amikor engedik, hogy az egri Markhot Ferenc Kórház egyes közalkalmazottjait a gyöngyösi Bugát Pál Kórháznál tartsák nyilván, mint közalkalmazottakat, vagy egyes közalkalmazottak aláírás mintáját a Hospinvest Zrt. a tudtuk és beleegyezésük nélkül használhatta fel, mint a vele tovább foglalkoztatásra szerződött munkavállalót.

A fent leírtak alapján megállapítható, hogy a jelen feljelentésemben megjelölt 21 önkormány-zati képviselő a rábízott önkormányzati vagyont hűtlenül kezeli, megszegte és a mai napig megszegi az önkormányzati képviseletre vonatkozó jogszabályban előírt kötelezettségét ak-kor, amikor a közvagyont érintő ügyben jogszabályba ütközően jár el, és tart hatályban több-szörösen jogszabályba ütköző, azaz semmis szerződést, annak érdekében, hogy önkormányza-ti tisztségében maradhasson.

 

A fent leírtak alapján kérem az ügy kivizsgálását, büntetőeljárás lefolytatását.

 

Budapest, 2008. október 30.

 

Tisztelettel:

 Cser Ágnes

EDDSZ elnök

 

(Forrás: eddsz.hu)