vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.07. 

Mezőfalva, az eltűnt település

A romániai falurombolások egyik első áldozatának tekintik azt a 44 házból álló telepesfalut, amit a Bihar megyei Hegyközkovácsi határában a XX. század derekán kezdett felszámolni a kommunista hatalom. Mezőfalva magyar baptista lakói kalandos módon kerültek, és igen kevés időt tölthettek Biharban. Földműves nagygazdák lévén kuláklistára kerültek és a kommunisták munkatáboraiban végezték.

Mezőfalva egykori főutcáján traktorozunk a ma már nem létező településre napraforgó és kukoricatáblák között. Az egykori színmagyar települést a földdel tették egyenlővé, lakosait elüldözték.

 A hagyomány úgy tartja, hogy Mezőfalva egy korábban elpusztult azonos nevű település helyén alakult ki, amikor a helyi nagybirtokos Ertsey család uradalmát elárverezték a XIX. században.

 „Az akkori időknek a legjobb gazdatársadalma éppen Békés városában, illetve a szomszédos Okányban élt. Az okányiak és a békésiek eldöntötték, hogy a békésieknél jobb födeket megvásárolják” – mesélte Forró László hegyközkovácsi református lelkész.

 A békésiek Hegyközkovácsiban, az okányiak pedig Mezőfalván telepedtek le. A tanyavilág a XIX. század elején érte el rövid ideig tartó virágkorát.

„Jött a trianoni döntés, ők 15 éve éltek itt, nem hitték el, hogy más ország lesz, és nem is mentek vissza. Jött a második bécsi döntés, amikor Romániához csatolták ezt a részt, akkor végképp nem hitték, és itt maradtak. Jött a kommunizmus, és az akkori rendszer szemében dupla ellenségek lettek” – magyarázta a lelkész.

 A hajdani Mezőfalvából csupán egyetlen düledező tanya áll még Kovácsitól másfél kilométernyire a határban. Tanaszi Sándor édesanyja volt az egyedüli, akit az 1960-as években a kommunista hatóságok nem tudtak megfélemlíteni. 

 „Jött a kollektivizálás, elvették a sok földet, maradt 30 ár. Ez úgy maradt meg, hogy voltunk szólongatva, hogy el kell költözni. Még egyszer kaptunk is valami papírt de nem volt rajta pecsét” – emlékezett vissza a hentesmester.

 „Egy utcából állt. Itt volt az imaház és ide jártunk templomba. A mezőfalvi nép általában mind baptista volt, csak benősültek, mint az én édesapám is hívő lányt, okányi lányt vett el, mink refomátusok maradtunk” – mondta Szűcs Gyula, aki négy elemit járt a mezőfalvi tanyasi iskolában.

 Majd így folytatta: „Itt két iskola volt, mert míg el nem deportálták az okányiakat, ott, ahol az az akácos van, annak a táján volt egy kuláktanya, oda jártunk iskolába, s aztán innen tíz méterrel arrébb, ezt alakították át iskolának” – mutatta.

 Mezőfalva története a kommunizmus alatt le is zárul, hiszen a családi birtokokat a 60-as évektől kollektivizálták az utolsó falurombolás 1983-ban volt. A gazdákat munkatáborokba vitték, a családok pedig a környező falvakba menekültek. Mezőfalva baptista imaházát például Hegyközkovácsiban találjuk ahol kőről-kőre újraépítették. A falu emlékét 2005 óta egy obeliszk őrzi a hegyközkovácsi refomátus templom udvarán. (Képen: ennyi maradt a faluból.)

 

(Forrás: dunatv.hu)