vissza a főoldalra

 

 

 

 2008.11.07. 

Reformációi ünnepi istentisztelet Budapesten

Október 31-én, a reformáció emléknapján ünnepi istentiszteletet tartottak a protestáns egyházak a pünkösdkor felszentelt budapesti Reformációi Emlékparkban. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a helyi protestáns gyülekezetek szervezésében megrendezett alkalom liturgiájában - amely a park emlékművéhez hasonlóan a reformáció négy alappillérére épült - a protestáns egyházak budapesti püspökei és lelkipásztorai vettek részt.

 Gáncs Péter evangélikus püspök a Solus Christusról (egyedül Krisztus) szólt a 1Kor 3,11 alapján. "Olyan időket élünk, amikor biztosnak hitt alapok is repedeznek"- fogalmazott a püspök, majd hozzátette, hogy az egyház biztos alapon áll, ha az alap Jézus Krisztus. Gáncs Péter hangsúlyozta, hogy a reformáció nem egyházszakadást szeretett volna, hanem azt akarta, hogy a régi igék új fényben ragyogjanak fel. Az evangélikus püspök arra szólított fel, hogy a boldogmondások tükrében vizsgáljuk meg életünket, igazítsuk a Solus Christus alaphoz, hiszen Jézus boldog életre hív.

Szabó István református püspök igehirdetésében a Sola Gratia (egyedül kegyelem) témakörben, a 2Kor 12,9 alapján felhívta a figyelmet az ünnepnap jelentőségére: "A reformációra emlékezünk, és Isten kegyelmét ünnepeljük." A dunamelléki püspök elmondta, arra is emlékezünk, hogy a mai embert rémületbe viszi, hogy hagyományait megkérdőjelezik, hogy az Istenről való tudását tagadják, valamint az értelmes életre való lehetőségét és erkölcsi életrendjét elsikkasztják. "Ma ünnepelünk is: azt a kinyilatkoztatást ünnepeljük, amely Jézus Krisztusban, mint abszolút kegyelem testesült meg" - hangsúlyozta Szabó István, majd hozzátette, hogy az élet isteni forrásához, a halálon is győztes isteni erőhöz kegyelemből érkezünk el. Ha nem találunk utat Istenhez, ha céltalan az életünk, ha nem jutunk előre erkölcsi igyekezetben és jó szándékban, ha egyre inkább eltölt a kétség, ha nem jutunk ki a zsákutcából, Isten akkor is feloldoz az egész életcsődünk alól, hiszen örök üdvösséget és érvényes szabadítást szerzett Krisztusban. "A reformáció nagy bátorság, sok-sok erő, hősiesség, szent elkötelezés, de mindenek fölött kegyelem. Egyedül kegyelemből: ez a mi boldog megtapasztalásunk, és hálás megtapasztalásunk" - fogalmazott Szabó István püspök.

Mészáros Kálmán baptista egyházelnök a Zsidókhoz írt levél alapján a Sola Fide-ről (egyedül hit) szólt. Megemlékezett a "névtelen hősökről", akik Jézus Krisztust követték. A baptista egyházelnök hangsúlyozta, hogy akik a reformációnak köszönhetően felfedezték az igazságot, hitükért sokszor kerültek nehéz helyzetbe. "Erőt merítve a múltból a jövőbe kell tekinteni" - fogalmazott Mészáros Kálmán, majd felhívta a figyelmet, hogy jövője annak az egyháznak van, amely Jézus Krisztust követi és meg tud újulni. Csernák István metodista szuperintendens a Sola Scriptura jegyében (egyedül a Szentírás), a Zsid 12, 14 alapján arra szólított fel, hogy hirdessük: Isten az embert bűnei és mulasztásai ellenére is befogadja. A metodista egyházvezető hangsúlyozta, hogy az evangélium Isten gyógyító kegyelmét hirdeti, összekötő erejénél fogva gyülekezeti közösségbe visz, és az örök élet reménységét adja.

Az istentisztelet végén a helyi protestáns lelkészek áldása után a lelkészek és egyházvezetők egy-egy szál virágot helyeztek el a reformációi emlékműnél. Az ünnepi istentiszteletet követően az emlékpark melletti fasori evangélikus templomban egyházzenei áhítat kezdődött, amelyen Mezey Tibor fasori református lelkész hirdetett igét.

 

(Forrás: reformatus.hu)