vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.07. 

"Száznapos program" Obamának

Emberi jogi "programcsomagot" állított össze Barack Obama megválasztott amerikai elnök kormányzásának első száz napjára az Amnesty International.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete Londonban kiadott november 5-ei felhívásában azt kéri, hogy az Obama-kormány a hivatalba lépése utáni első száz napban ismertesse a guantánamói börtöntábor bezárásának tervét és időpontját, rendeletben tiltsa meg a kínzást és a rossz bánásmód egyéb formáit, és állítson fel független bizottságot a terror elleni háború jegyében elkövetett amerikai visszaélések kivizsgálására.

 Az AI főtitkára, Irene Khan kijelentette: Obamának egyértelműen szakítania kell a Bush-kormányzat által meghonosított fogvatartási politikával és gyakorlattal. Khan szerint ezt milliók követelik az Egyesült Államokban és világszerte, s most eljött az ideje e változtatás végrehajtásának.

 A főtitkár hozzátette: az Amnesty International az Obama-kormányzat első száz napjában arra fogja mozgósítani tagjait és támogatóit Amerikában és a világban, hogy szólítsák fel az új amerikai elnököt és a Kongresszust: tegyenek azonnali lépéseket annak bemutatására, hogy elkötelezettek az emberi jogok érvényesítése mellett.

 Az Amnesty International felhívása szerint Obamának helyre kell hoznia azokat a károkat, amelyeket az amerikai kormány okozott "a nemzetbiztonság jegyében elkövetett törvénytelen akcióival".

 A szervezet szerint az Egyesült Államok kormánya az elmúlt nyolc évben ezrek alapvető emberi jogait sértette meg, csorbát ejtett Amerika hitelességén az emberi jogi kérdésekben, és feszültségeket idézett elő a diplomáciai kapcsolatokban.

 Irene Khan főtitkár az emberi jogi szervezet májusban megjelent idei világjelentésének londoni sajtóbemutatóján - az MTI kérdésére, hogy milyen esélyt lát a guantánamói tábornak az AI által évek óta követelt bezárására az amerikai elnökválasztás után - azt mondta: az elnökségért versengő politikusok mindegyike elkötelezte magát Guantánamo bezárása és a kínzás alkalmazásának megszüntetése mellett. Hozzátette: az Amnesty International szerint a tábor felszámolásának bejelentésére december 10-e, az emberi jogokról szóló egyetemes nyilatkozat 60. évfordulója "nagyszerű alkalmat" kínálna.

 

(Forrás: stop.hu)