vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.07. 

Bagdadban rosszkedvűek, Damaszkuszban ujjonganak

Nemcsak a republikánus John McCain, a vesztes amerikai elnökjelölt táborában lehetett szerda reggel szomorú arcokat látni, az iraki kormánykörökben is rosszkedv uralkodott.

Ali ad-Dabbag kormányszóvivő ugyan kipréselt magából egy sovány gratulációt az Egyesült Államok jövendő elnökének, és Hosjar Zebari külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Barack Obama elnökségével sem lesz irányváltás az amerikai Irak-politikában, a síita és kurd kormánypártok tagjai titokban mégis attól tartanak, hogy zord idő jön rájuk.

 Obama választási kampányában ugyanis azt fejtegette, hogy George W. Bushnak el kellett volna számoltatnia az iraki kormányt, mert az nem tett meg mindent a nemzeti megbékélésért.

 Csalódottak az észak-iraki kurd autonóm területen is, ahol Bush elnököt hősnek tartják amiatt, hogy 2003-ban az iraki bevonulás mellett döntött. Egyedül az a tény tölt el reménnyel néhány kurdot, hogy Joseph Biden leendő amerikai alelnök a síiták, szunniták és kurdok közötti erőszak miatt egyszer azt javasolta, hogy etnikai-vallási határok mentén osszák fel Irakot. "Vele talán közelebb jutunk régi célunkhoz, a független államhoz" - mondták.

 Szaúd-Arábiában, ahol a királyi ház évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol a Bush családdal, ezzel szemben úgy gondolják, hogy végső soron teljesen mindegy, ki ül a Fehér Házban. Mert - írta nemrégiben egy szaúdi hírmagyarázó - "minden amerikai elnök azzal a céllal lépett hivatalba, hogy függetlenítse magát az olajunktól, és ez még egyiknek sem sikerült".

 Szíriában, amely országot Bush a "gonosz tengelyéhez" sorolta, viszont óriási volt az öröm a választás éjszakája után. Az utca emberét, de még a kormányzatot is eufórikus hangulat töltötte el. Az egyik kormány közeli politikai kutatóintézet bőséges reggelin látott vendégül mindenkit, aki Obama győzelmét akarta ünnepelni.

 A katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízió által a választási eredmények közzététele után megkérdezett politológusok is egyetértettek abban: "Obama győzelme reménysugár az embereknek térségünkben".

 A politikai elemzők az arab világban általában abból indulnak ki, hogy ismét betemethetik azokat az árkokat, amelyeket Bush ásott a terrorizmus elleni harca során.

 "Azt várjuk, hogy a következő amerikai kormány a közel-keleti helyzet lecsillapítására fog összpontosítani" - mondta George Alam libanoni politológus. Az emberek Casablancától Damaszkuszig csak amiatt aggódnak, hogy a közel-keleti békefolyamat, amelyet Bush tavaly első számú feladatnak nyilvánított, Obama prioritáslistáján egyelőre mélyen alulra kerül majd.

 

(Forrás: echotv.hu)