vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.07. 

A kormány tehetne ellene

Országos kampányt indít a Magyar Gyógyszerész Kamara, hogy felhívja a lakosság figyelmét a gyógyszerellátás helyzetére. A szervezet ezer patikában oszt "A kormány tehetne ellene" felirattal ellátott kártyanaptárakat a betegeknek.

Horváth Tamás, a kamara elnöke november 5-ei sajtótájékoztatójára meghívta a parlamenti pártok képviselőit is, és arra kérte őket: változtassák meg a gyógyszer-gazdaságossági törvényt.

 A kártyanaptárakat olyan páciensek kapják, akik a következő problémákkal szembesülhetnek: nincs készleten az adott gyógyszer, a kevés támogatás miatt a beteg nem tudja megfizetni, vagy megszűnt a gyógyszertár - sorolta Horváth Tamás.

 Horváth Tamás szerint gyakran megesik, hogy a betegek csak a harmadik patikában tudják kiváltani receptjeiket, mert a gyógyszertárak nem tartanak nagy árukészletet. Ez azzal is fenyeget, hogy a megjelenő multinacionális hálózatok miatt megszűnnek a kisebb patikák, és a nagyvállalatok szabják meg az árakat - mondta a kamara elnöke.

 A kártyanaptárakból a politikusnak is jutott: az öt parlamenti párt közül egyedül az SZDSZ nem jelent meg a kamara tájékoztatóján. Horváth Tamás a nagypolitikától várja a segítséget, szerinte sokan belátták, hogy a két évvel ezelőtti patikaliberalizáció rossz döntés volt.

 A gyógyszer-gazdaságossági törvényről jövő héten tárgyal az Országgyűlés, ide több párt is különböző módosító javaslatokkal érkezik.

 

(FH)