vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.14. 

Bronzba öntött mártírium

Tatabányán, a Béke parkban 2008. október 5-én került sor gróf Esterházy János emlékművének avatására. Az emlékmű hirdeti a helytállásért, az üldözöttek segítéséért mártírhalált halt felvidéki magyar örökségét. Az avatásról, az Emlékbizottság munkájáról, s Esterházy máig ható példájáról Martényi Árpáddal, az Esterházy János Emlékbizottság elnökével beszélgettünk a Kincsem Rádióban.

– Kérem, mutassa be az Esterházy János Emlékbizottságot. Mikor, s milyen deklarált célokkal alakult?

 – Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség névadója, a vezérlő fejedelem mellett Esterházy Jánost tudhatja szellemi atyjának. Ezért természetes volt, hogy a Szövetségen belül már 1991-ben létrejött az Esterházy János Emlékbizottság. Célunk Esterházy János szellemi hagyatékának őrzése és gondozása, továbbá a politikus és mártírtársai rehabilitásának előmozdítása. Esterházy János a mai napig háborús bűnösként van elkönyvelve Szlovákiában és Csehországban, talán mert szelleme zavarja egykori, s mai ellenfeleit. Az a szellem, mely keresztény és demokratikus, mely fölötte áll ellenfeleinek. Az Emlékbizottság első elnöke Stelczer Elemér volt, aki idén januárban halt meg, 82 éves korában. Ennek az az érdekessége, hogy első vezetőnk édesapja, Stelczer Lajos, közvetlen munkatársa volt az 1930-as években Pozsonyban Esterházy Jánosnak.

 – Felvidéki és lengyel tagjai is vannak az Emlékbizottságnak?

 – Az Emlékbizottságnak nincsenek sem Szlovákiában élő magyar, sem pedig lengyel tagjai, de olyan szervezetekkel, amelyek – Felvidéken, Csehországban, vagy Lengyelországban – Esterházy emlékét ápolják, azokkal nagyon szoros kapcsolatot tartunk.

 – Így a pozsonyi Esterházy János Közművelődési Klubbal is?

 – Igen, a Klubbal is van kapcsolatunk, bár az jóval lazább, mint a Magyar Koalíció Pártjával vagy a Csemadokkal lévő. Az MKP-nak is van egy Esterházyhoz kapcsolódó emlékkitüntetése, a Pro Probitate- díj. A párttal mindig konzultálunk arról, hogy ki érdemes erre a díjra. 2007-ben pedig, a mártír politikus halálának 50. évfordulóján az Esterházy-évet közösen szerveztük meg a Csemadokkal.

 – Ha már a díjaknál tartunk: kik kaphatják meg az Esterházy János Emlékplakettet?

 – Az Esterházy Emlékplakett alakítását a Bizottság már alakulásakor elhatározta. Első átadására 1991 májusában került sor, azóta minden évben a márciusi megemlékezés – 1901. március 14-én született Esterházy János – ad alkalmat az elismerések átadására. Nem túl szigorúak a kritériumok. Aki a magyarság felvidéki megmaradásáért bárhol a világon Esterházy szellemében cselekszik, megkaphatja ezt a kitüntetést.

 – Mit tettek eddig önök Esterházy János rehabilitásáért?

 – Esetünkben politikai, jogi és társadalmi rehabilitációról kell beszélni. A jogi rehabilitálás a családra tartozik: azokat a bírósági ítéleteket kell megfellebbezni és határon kívül helyeztetni, amelyek alapján annak idején Esterházy méltatlan körülmények közt raboskodott. Sajnos a benesi dekrétumok közelmúltban történő megerősítése, azoknak a jelenre történő hatása is lehetetlenné teszik azt, hogy Esterházyt jogilag rehabilitálják, pedig a család már kétszer is pert indított az ügyben. A politikai rehabilitáció már más kérdés. Azt hittük, hogy Csehszlovákia utódállamaiban ki fogják mondani azt, hogy Esterházy nem háborús bűnös és nem működött együtt a németekkel. De ez nem történt meg. Annak idején még Havel elnök is elbizonytalanodott a rehabilitálást illetően, miután cseh és szlovák történészekkel konzultált a kérdésben. Pedig kezdetben támogatta az MKP javaslatát. A társadalmi rehabilitációban viszont sikerült előbbre jutnunk. Ebben mind nekünk, mind az MKP-nak szerepe volt/van. Mi is történt? Először a csallóközi Búcson, s rá egy évre, 2007-ben Királyhelmecen Esterházy- szobrot avattunk. Ezeket senki sem akadályozta meg. Rendszeres megemlékezést tartunk a csehországi Mirovban, ahol Esterházy a helyi börtönben töltötte életének utolsó idejét. Földi maradványainak hollétét máig homály fedi, de feltételezhetően a mirovi temetőbe kerültek. Ezért a temetőben a csehországi magyarokkal együtt 1995-ben síremléket állítottunk. Könyvek sorának létrejöttét és megjelenését támogattuk, azok idegen nyelvi kiadását szorgalmaztuk. Pozsonyban pedig emlékmisét mondattunk. Mára a szlovákiai társadalom többsége elfogadta Esterházy nagyságát, s hagyja, hogy a magyar közösségek ünnepélyesen emlékezzenek rá. Konferenciáinkra szlovák történészeket is meghívunk, akik ma már tisztán látják, hogy mi volt Esterházy szerepe a két világháború között.

 – Magyarországon is sikerült áttörni a szellemi gátakat? Ezt azért is kérdem, mert a Szombat c. folyóirat fórumán azon megy a vita, hogy Esterházy 1939-től a 40-es évek első feléig antiszemita volt-e. S ha igen, akkor az ő antiszemitizmusa is vezetett – szerintük – a német megszálláshoz. A Népszabadságban az új évezred elején E. Fehér Pál emlékezett meg a mártír politikusról, s leírta: „megszavazta a szlovákiai antiszemita törvényeket”. A vád: együttműködött Konrad Henlein szudétanémet politikus nácinak mondott pártjával. Mi erről a véleménye?

 – A magyar hivatalos szervek pozitívan állnak hozzá Esterházy János emlékének ápolásához. 2001-ben, a születésének 100. évfordulójára szervezett ünnepséget a magyar parlament felsőházi termében tartottuk meg. Ezen az ünnepségen Mádl Ferenc, akkori államelnök is jelen volt, s beszédet is mondott. A magyar sajtó is foglalkozik már Esterházy Jánossal, és kevés a negatív hangvételű cikk. Figyelemre méltó, hogy a katolikus egyházon kívül még a Mazsihisz tagjainak többsége is támogatja a rehabilitációt. Többek közt a mi kezdeményezésünkre – a visszaemlékezéseket alapul véve – idén kezdetét vette gróf Esterházy János boldoggá avatási pere. Ebben a cseh püspöki kar is a segítségünkre van. Emellett a Jad Vasem intézetnél kezdeményeztük, hogy Esterházy kapja meg a világ igaza kitüntetést, hiszen segítette a felvidéki zsidókat. Ezért tartjuk érdekesnek a Szombat c. folyóiratban elindított vitát. Egy zsidó újságíró, Yehuda Lahav viszont Esterházy verbális zsidóellenességét emeli ki. Azt tudni kell, hogy a Tiso-féle Szlovák Köztársaságban a parlament alig működött, rendeletekkel vezették az országot. Rendeletekkel hozták meg a zsidóüldözésekre vonatkozó szabályokat is. Ezekről sokszor csak késve értesültek a parlamenti képviselők. Ezért egyértelmű, hogy Esterházyt a zsidótörvények életbelépésért nem terheli felelősség. Az ön által említett másik vádról is beszélni kell. Esterházynak bizonyos kisebbségi ügyekben kényszerűségből együtt kellett működnie a nácinak mondott szudétanémet párttal. A szlovákiai magyarok ügyének előmozdítása miatt a német kisebbség támogatását és segítségét is kérte, viszont közös politikai nyilatkozatot nem adtak ki. Ennek oka, hogy Esterházy tudta: Henlein pártja támogatója a német háborús törekvéseknek.

 – Térjünk rá az avatásra. Tatabánya mindig is szocialista nagyváros hírében állt. Kinek az érdeme, hogy ezt a szobrot felavatták?

 – Tatabánya szocialista nagyváros, egykor a szénbányászat fellegvára, megyeszékhely, éppen a klerikális Esztergomtól vette át ezt a szerepet. A rendszerváltás után Tatabányán is bekövetkezett egy szellemi fordulat. Sok szép történelmi emlékművet állítottak a városban. Ifj. Petrássy Miklós önkormányzati képviselő és édesapja volt az Esterházy-szobor felállításának kezdeményezője. A képviselő úr köszöntő beszédében többek között elmondta, nem véletlen az időpont kiválasztása sem, az aradi tizenhármak emléknapjához akarták kötni, hiszen Esterházy János is vértanú. Petrássyéknak és a tatabányai Védegylet és a Nemzetőrség helyi szervezetének is köszönhető, hogy a Béke Parkban felavatták az üldözötteket segítő, mártírhalált halt felvidéki magyar politikus, gróf Esterházy János szobrát, Péterfy László alkotását. Az első magyarországi Esterházy-szobrot Duray Miklós, az MKP ügyvezető elnöke leplezte le. Érdekesség, hogy a környék, gondoljunk csak a tatai vagy a majki kastélyokra, korábban Esterházy-birtok volt, még ha a család másik ágából is.

 – Idézem Esterházyt: „Mi, magyarok a nemzetek közösségében az európai együttesben is…csak akkor maradhatunk mindenki által megbecsült, értékes tényezők, ha megóvjuk minden magyar jellegzetességünket.” Jelenleg mind Szlovákia, mind Magyarország az EU tagja. Mit tanulhatunk a mártír politikustól?

 – Történelmi alakját odasorolhatjuk nemzeti nagyjaink és mártírjaink közé. Keresztény meggyőződése, magyarsága és humanizmusa példát adhat mindnyájunknak jövőnk, és egy valóban tiszta és eszményekkel felépített Közép-Európa formálásához. Élete erőt adó forrás és mérce valamennyiünk számára.

 

Medveczky Attila