vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.14. 

Családünnep – A XV. Családkongresszus zárónapja Gödöllőn

A Családjogi Charta 25., a Humanae vitae enciklika 40. és a Mulieris dignitatem kezdetű apostoli levél kiadásának 20. évfordulója alkalmából megrendezett november 8-i Családünnepről Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke nyilatkozott a Magyar Kurír szerkesztőségének.

A Családünnepen Schanda Balázs, Tarjányi Zoltán és Tobisch Márta SSS tartott előadást, majd a családok megerősítéséért tevékenykedő lelkiségi mozgalmak részéről hangzott el egy-egy házaspár tanúságtétele. A programot a Hegedűs házaspár zongorajátéka, Lázár Csaba, Sudár Annamária és Suha Kálmán verses-zenés művészi produkciója, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Iubilate leánykarának és Vegyeskarának szereplése tette még ünnepibbé. A nap hálaadó szentmisével zárult, amelyen Bíró László és Spányi Antal püspökök, valamint számos lelkipásztor koncelebrált.

Bíró László püspök elmondta: „A Családünnepen a pozitívumokra koncentrálunk: örülünk annak, hogy van három jeles dokumentumunk, amelyek a családot védik. Örülünk annak, ami a keresztény közösségben szinte természetesnek tűnik, ám mindent relativizáló korunkban nagy érték: hogy az Egyházban van szilárd tanítás arról, hogy mi a házasság, mi Isten elgondolása a házasságról, mi a férfi és a nő viszonya. A családkonferencia jó eszköz arra, hogy ezek az igazságok átszivárogjanak a házasságok mindennapjaiba. A mai embert fárasztják a fogalmak, de a szépség: a szó, a zene, a művészet által szívéig hatolnak az elvont, mély igazságok."

 „A Családünnepen áttekintett három pápai megnyilatkozás közül a Családjogi Charta a természetjogot kodifikálja. A Polgári Törvénykönyv tervezett módosítása kikezdi a házasságot, azonban vannak dolgok, amelyek nem parlamenti szavazás kérdései, hanem bele vannak írva az emberi természetbe. A Családjogi Charta szilárd alapra helyezi az ember és a házasság igazságának megfelelő házasságeszményt" – fogalmazott a családpüspök, majd hozzátette: „XVI. Benedek pápa hangsúlyozza, hogy a szabadság és a tolerancia érték, ám az a szabadság, amely nem a teljes igazságon nyugszik, zsákutcába juttat. Olyan szabadságra van szükség, amely az igazság melletti elkötezettségből fakad."

   VI. Pál Humanae vitae enciklikájával kapcsolatban Bíró püspök rámutatott: az enciklika „a hitvesi szerelmet teljes valóságában, folyamatában szemléli. Arra figyelmeztet, hogy amikor a házaspár fogamzásgátlást használ, egy tárgyra bízza a másikra való személyes odafigyelést. VI. Pál pápa azért küzd, hogy a házasság két személy kapcsolata legyen; hogy a házastársak ne tárgyként, élvezeti cikként használják egymást. A házasság két ember igenje egymásra: ha ez az igen teljes, akkor az életre mondott igent is magában foglalja."

 A Mulieris dignitatem kezdetű apostoli levéllel kapcsolatban a püspök kiemelte: a katolikus feminizmus azért küzd, hogy a két nem megélhesse egyenlő méltóságát. „A férfi és a nő nem vetélytársak, henem egyenlő méltósággal bírnak, különbözőségükben egymásra vannak utalva, ugyanakkor egymást kiegészítik és gazdagítják."

 A hálaadó szentmise homíliájában Bíró László püspök így buzdított: „A mai parlamentek merészelik megszüntetni a természet adta törvényeket; azt gondolják, nagyobbak, mint az Isten. Csakhogy a nem erkölcsi elvek, hanem hatalmi törekvések mentén alakuló ideológiák – mint XVI. Benedek pápa figyelmeztet – mindig is zsákutcába vezettek. Jézus Krisztus, aki nem megszüntetni, hanem beteljesíteni jött a törvényt, soha nem vitte zsákutcába az embert. Ő az út és az igazság, aki az élet teljességéhez vezet. Merjünk újra mellette dönteni, merjük az Ő Egyházának tiszta tanítását követni! Vigyük magunkkal III. Ince pápa legendáját, aki álmában úgy látta, hogy a düledező templom megszilárdításához elég a Ferenc és Domonkos mögött felsorakozott két közösség. Tekintsünk fel Krisztusra, éljünk egységben az Egyházzal, építgessük a családegyházat, hogy Egyházunk valóban a családok családja lehessen!"

 

(Forrás: magyarkurir.hu)