vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.14. 

Tárgyaljon az MKP Ficoval

A magyar-szlovák kapcsolatokban kialakult feszültség mérséklésére terjesztett elő tárgyalási ajánlatot Robert Fico szlovák kormányfőnek november 10-én a Magyar Koalíció Pártja (MKP). A párt az MTI pozsonyi irodájához is eljuttatott sajtóközleményében a Szlovákia és Magyarország közötti feszültséggel összefüggésben az MKP felelős magatartásra szólítja fel a politikusokat, az újságírókat, egyszersmind minkét érintett ország, Szlovákia és Magyarország polgárait. Az ellenzékben politizáló szlovákiai magyar párt szerint a kétoldalú kapcsolatokat terhelő feszültség a konkrét problémák megoldására irányuló tárgyalásokkal csökkenthető. Az MKP ennek érdekében azt ajánlja, hogy a helyzet megoldásának szándékával Robert Fico üljön tárgyalóasztalhoz az MKP vezetőivel.

 Csáky Pál, az MKP elnöke szerint nagyon nem kívánatos, haszontalan, végső soron pedig káros, hogy a média hisztérikus hangulatot teremt a valóban kedvezőtlenre fordult szlovák-magyar kapcsolatok körül. Arra kérte az újságírókat, hogy hagyják figyelmen kívül a félpályás útlezárások szervezőit. "Ha önök nem mennek oda, a következő alkalommal már ők sem lesznek ott" - mondta, utalva arra, hogy az ilyen akciók hátterében az "önmegjelenítés érdekei állnak":

 Az MKP elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar-szlovák viszonyba "az ígéreteit nem teljesítő szlovák kormány viszi a feszültséget", amire Robert Fico kormányfő koalíciós partnere "szinte naponta rátesz egy-egy lapáttal". Csáky meg is nevezte a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét: "Ján Slota és pártja a szlovák politika rossz szellemeként" kísértenek.

 Az MTI kérdésre válaszolva Csáky önvizsgálatra és önkritikára szólította fel a szlovák kormánypolitikusokat, mert mint mondta, "a birtokomban levő információk szerint a magyar-szlovák miniszterelnöki, miniszterelnök-helyettesi, hasonlóképpen a külügyminiszteri megbeszéléseket a szlovák fél máshogyan értelmezi, nemkülönben a megállapodásokat, amelyeket nem hajt végre".

 Csáky rendre súlyos bírálatokat olvasott más szlovák politikusok fejére is. A Slota pártjához tartozó oktatási minisztert, Ján Mikolajt a tankönyvbotrány miatt marasztalta el, Ivan Gasparovič államfőt és Robert Kaliňák belügyminisztert azért bírálta, mert politikát vittek a dunaszerdahelyi rendőrattak nyomán kialakult feszültségbe.

"Tisztes jogállamban nem állhat elő olyan helyzet, hogy előbb embereket vernek, aztán utólag keresik hozzá az okokat" - idézte a magyar politikust a TASR szlovák hírügynökség. Csáky hozzátette: "Jobban tennék, ha inkább az egyezséget, az előállt feszültség csillapítását eredményesen szolgáló megoldásokat keresnék, s ebben az MKP mindkét félnek kész segíteni".

 

(Forrás: bumm.sk)