vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.21. 

Wekerle Sándor szobrot, az előadás tapsot kapott

Felavatták Wekerle Sándor első köztéri szobrát a kispesti Kós Károly téren, a miniszterelnökről elnevezett, Magyar Örökség díjas kertvárosi lakótelep központjában. A Wekerle-telep centenáriumi – és a miniszterelnök születésének 160. évfordulója alkalmából rendezett – ünnepségsorozata keretében leleplezett bronz mellszobor Péterfy László alkotása, akinek így már négy munkája látható Kispesten.

 "A telep megálmodója, Wekerle Sándor saját ügyének tekintette korszerű, a nemzeti hagyományokat őrző és önálló életre képes városrész létrehozását. Elkötelezettségét jelzi, hogy nemcsak a költségvetési források előteremtésében, a lakásköltséget enyhítő munkástelep elfogadtatásában, de még az építészeti tervek átvizsgálásában is részt vett"– mondta Gajda Péter polgármester ünnepi beszédében.

 Wekerle Sándor dédunokája, Osztrolucky Miklós, a politikus leszármazottai és hozzátartozói nevében mondott köszönetet a centenáriumi év programsorozatának sikeres lebonyolításáéért és méltatta hazánk első polgári származású miniszterelnökét: "Wekerle Sándor már első miniszterelnöksége idején kihúzta a gazdasági válságból az országot. Hivatali ideje alatt Magyarország gazdasági, tudományos és kulturális téren is Európa legjobbjai közé emelkedett, így hát elmondhatjuk, kincset érne egy ilyen kvalitású, valóban európai gondolkodású ember ma az ország élén."

 A centenáriumi ünnepségsorozat a Pesti Magyar Színházban folytatódott: vastapsos sikere volt a felvidéki Ghymes együttesnek, a kárpátaljai Crédo csapatnak és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes műsorának.

 A színházi siker nagy és szép dolog, de azt sem hallgathatjuk el, hogy a túl hosszú szünet megviselte a nézők idegeit. Nem lett volna semmi baj, ha ezt az időt a társalgóban tölthettük volna, ám a nézőtérre bevezényelt közönség miatt még a büfések is joggal moroghattak, nemcsak az ünneplésre összegyűlt nézők.

 

(Forrás: Magyar Hírlap)