vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.21. 

Diaszpórakonferencia - Zárónyilatkozat

Diaszpóra Konferencia ajánlásai az anyaegyházaknak

A diaszpórában élő magyar református és evangélikus gyülekezetek és egyházak a Kárpát-medencében élő anyaegyházakkal Krisztustól kapott közös küldetésüknek tekintik, hogy keressék a szolgálat lehetőségeit a nemzetek között élő híveikért és bizonyságtételükkel Isten dicsőségét és a rájuk bízottak javát munkálják. Ebben a küldetésükben a következő missziói szempontok vezérelik őket:

 I. Az egyetemes egyház szolgálata és kapcsolatrendszere

Küldetésüket az egyetemes egyház szolgálatának tekintik. Az evangéliumot magyar nyelven hirdetik és a sákramentumokat kiszolgáltatják.

  1. A diaszpórában élő gyülekezetek és egyházak fontosnak tartják, hogy az anyaegyházak partneri kapcsolatra lépjenek azokkal az egyháztestekkel, amelyek területén magyar gyülekezetek élnek, és ebben tartsák szem előtt az ott élő magyar diaszpóra gyülekezetek ügyét. Ahol ez szükséges, kérik az érdekeik képviseletét. Ebben a folyamatban aktív és közvetítő szerepet vállalnak.

2. A diaszpórában élő gyülekezetek és egyházak kívánatosnak tartják az anyaegyházak és szórványegyházak kapcsolattartásának kidolgozását, illetve ápolását a helyi sajátosságok figyelembe vételével, a protestáns ökumené szellemében.

 II. A szolgálati modell

Tudjuk, hogy híveink, akik a diaszpórában élnek, dolgoznak, tanulnak, egy más kultúrában is meg kívánják tartani hitüket, anyanyelvüket, hagyományaikhoz, történelmükhöz ragaszkodnak egy más környezetben is.

A lelkiség és protestáns hagyományaink építése, ápolása szempontjából a diaszpórában a folyamatos lelkipásztori jelenlét kívánatos.

  1. A diaszpórában élők, különösen is a migráció nyomán újonnan érkezettek pásztorolása érdekében az anyaegyházak által ezzel megbízott testület/bizottság egy kölcsönös tájékoztatási hálózat és rendszer kialakításáról gondoskodik.

2. A diaszpóra gyülekezetek és az anyaegyházak a lelkészi meghívások és állások betöltése ügyében együttműködnek.

3. A diaszpórában szolgáló, nem magyar teológián végzett lelkészek számára az anyaegyházak lelkészképző intézményei segítséget nyújtanak a nyelvi és teológiai továbbképzésben.

4. A diaszpórában szolgáló lelkészek státuszának, illetve nyugdíjjogosultságának rendezése elengedhetetlen. Két modell ismert jelenleg: végleges, vagy határozott időre szóló szolgálat.

5. A diaszpóra missziói stratégiai helyeinek kijelölése és kiépítése az anyaegyházakkal közös feladat és felelősség.

 III. A magyar diaszpóra munka sajátos szükségletei

A diaszpóra magyar nyelvű szolgálata a következőket teszi szükségessé:

1. Kétnyelvű lelkipásztori szolgálat biztosítása.

2. Az istentiszteleten használt magyar nyelvű liturgiai anyagok összeállításánál a diaszpóra igényeinek figyelembe vétele

- énekeskönyvek

- istentiszteleti rendtartás

- vasárnapi iskolai anyagok

- naptár, kalendárium.

 3. Magyar nyelvű kiadványok ügyében az anyaegyházak kiadóival való együttműködés.

  4. A diaszpórában élő gyülekezetek kívánatosnak tartják, hogy az anyaegyházak és lelkészképző intézményeik

- az ösztöndíjas diákokat készítsék fel kisegítő gyülekezeti szolgálatra, amely során a diaszpóra aktuális helyzetéről is tájékoztatást adnak;

- mérlegeljék a diaszpórában eltöltött gyakorlati év elismerését;

- ünnepi, illetve alkalmi legátusokat (teológusokat, aktív vagy nyugalmazott lelkipásztorokat) küldjenek.

 IV. Gyakorlati tennivalók

A diaszpórában élő gyülekezetek és egyházak szükségesnek tartják, hogy az anyaegyházak rövid határidőn belül (6 hónap) egy közös testületet/bizottságot hozzanak létre a fenti ügyek koordinálására és a folyamatos kapcsolattartás biztosítására.

 A diaszpóra egyházak és gyülekezetek vállalják, hogy rövid határidőn belül (6 hónap) kijelölik a kapcsolattartó személyeket. Ugyanakkor az anyaegyházak megbízzák a kapcsolattartó személyeket, hogy érdemben képviseljék, illetve ápolják a partneregyházakkal létesített kapcsolatot a szórványgyülekezeteket érintő kérdésekben.

 A diaszpórában élő gyülekezetek és egyházak javasolják, hogy az anyaegyházak rendszeres (kétévente történő) tanácskozásokat szervezzenek az együttműködés eredményeinek értékelése és a további feladatok meghatározása céljából.

 

2008. november 18.

 

Megjegyzés:

A Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat képviselői fontosnak tartják minden felmerült és a jövőben felmerülő kérdésben szoros kapcsolatot tartani a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinatával. A többi képviselő nem osztotta ezt a véleményt.

 

Résztvevők:

Amerikai Magyar Református Egyház

Ausztráliai Magyar Református Egyház

Ausztriai Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat

Észak-Rajnai és Vesztfáliai Magyar Protestáns Gyülekezet

Franciaországi Magyar Protestáns Egyház

Kálvin Egyházkerület, UCC

Kanadai Magyar Református Egyházak Uniója és a Kanadai Magyar Református Lelkészegyesület

Müncheni Magyar Református Gyülekezet

Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége

Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat

Svájci Magyarnyelvű Protestáns Gyülekezetek Szövetsége

Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség

Magyarországi Evangélikus Egyház

Magyar Evangélikus Konferencia

Magyarországi Református Egyház egyházkerületei

Erdélyi Református Egyházkerület

Királyhágómelléki Református Egyházkerület

Kárpátaljai Református Egyház

Szlovákiai Református Keresztyén Egyház

 

(Forrás: reformatus.hu)