vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.21. 

Kormányellenes tüntetés Pozsonyban

Fico, bújj elő! - kiabálták november 17-én este a pozsonyi kormányhivatal előtt tüntetők. A parlamenten kívüli Polgári Konzervatív Párt (OKS) szervezésében néhány százan gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a bársonyos forradalom 19. évfordulójáról, egyúttal tiltakozzanak a szlovák kormány politikája ellen is.

A tiltakozó megemlékezésen az emberek kulcsaikat csörgették, miközben a kormányhivatal előtt felavatták az „Ismeretlen Idióta emlékművét“. A fej nélküli férfialak teljes ruházata egy vörös nyakkendő, a műanyag bábu egyik kezében egy pálinkásüveget, másikban egy reklámszatyrot tart.

 Ondrej Dostál, az OKS alelnöke közölte, a szobor a kormányfő fejetlen politikáját testesíti meg, a vörös nyakkendő pedig Fico ideológiájára utal. Az üveg azt szimbolizálja, hogy Slota rendszeresen részegen lép a nyilvánosság elé, míg a reklámtáska a HZDS-re vonatkozik, amely 7 millió koronát kapott egy rokkantnyugdíjastól szatyorban, miközben elnöke antiszemita sértésekkel vagdalkozik a parlamentben.

 A Szlovák Nemzeti Felkelés terén többen gyertyát tartottak kezükben, mások transzparenseket. „Fico és a tankista összekeveri a demokráciát a kanalizációval“, „Ne lépjünk hátrafelé!“ - hirdették a tüntetők.

 A tiltakozók és megemlékezők később az igazságügyi minisztériumhoz, végül a kormányhivatalhoz vonultak. A szónokok Štefan Harabin igazságügyi minisztert is ostorozták, mondván, a tárcát nem vezetheti olyan személy, akit már többször is hazugságon kaptak, ráadásul jó személyes kapcsolata van egy szervezett bűnözéssel gyanúsítható emberrel.

 Ugyancsak rámutattak, hogy a kommunista rezsim bukásának évfordulóján a szlovák házelnök Kínába utazott, míg Robert Fico miniszterelnök a Pozsony-Nagyszombat közti autópálya egyik szakaszán kezdődő építkezés ünnepélyes megnyitóján vett részt avatta fel. Az OKS a Polgárok a Totalitarizmus Ellen és a Polgári Demokrata Ifjúság szervezetekkel együtt szervezte a tüntetést.

 Az ellenzéki SDKÚ, MKP és KDH egyébként közösen emlékeztek a bársonyos forradalomra a Szlovák Nemzeti Színház régi épületében

 

(Forrás: bumm.sk)