vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.21. 

Ne alamizsnát osszunk, hanem munkát!

A Ferencvárosban, a Bp. 12-es választókerületben, a 2009. január 11-ére kiírt időközi országgyűlési képviselő-választáson Agárdi László színművész indul a MIÉP színeiben. Programjáról a Kincsem Rádiónak nyilatkozott a képviselőjelölt.

– Színészként nagyon sok felkérést kaptam életemben. Egyikre sem mondtam rögtön igent. Amikor Csurka István elnök úr felkért a jelöltségre egy pillanatig sem gondolkodtam azon, hogy elvállaljam-e. Óriási megtiszteltetésnek, kihívásnak és megmérettetésnek tekintem. 1971 és 73 között a Nemzeti Színház Stúdiójának voltam a hallgatója, és akkor játszották az ország legsikeresebb vígjátékát, a Döglött aknákat a Katona József Színházban. Akkor még a Katona a Nemzetinek volt a kamaraszínháza. Csurka István darabja fergetegesen nagy sikert aratott. Tehát már akkor magával ragadott Csurka István szellemisége. Alakulása óta részt veszek a párt rendezvényein, először csak nézőként, de tavaly óta közreműködőként is.

 – Állandóan azt halljuk, hogy egy művész ne politizáljon, bízza azt a pártvezetőkre. Mit válaszolnál az ilyen felvetésekre?

 – A színpadon ne is politizáljon, ám most olyan helyzetet élünk, mikor mindenkinek ki kell állni, és színt kell vallani. Az elsikkasztott rendszerváltás vezetett a jelen állapotához. A Lehel téren lakom, s így mindennapos „élményem” a koldusokkal, az utcán fekvő hajléktalanokkal való találkozás. Azt tudom, hogy mindenütt élnek szegények, de nálunk a hajléktalanok száma egyre nő, s nem csak azért, mert egyesek nem akarnak dolgozni. A megmaradt középosztály pedig csak azért küzd, hogy koldussá ne váljon. Munkahelyeket kell teremteni, meg kell erősíteni a szakoktatást, s ne alamizsnát osszunk, hanem munkát. Ma már ott tartunk, hogy a térség legszomorúbb barakkjává váltunk. Ami még elszomorít az a hazugság a politika és a média világában. Gorkij írja az Éjjeli menedékhelyben: „Az igazság a szabad ember istene! Tisztelni kell az embert, nem sajnálni és megalázni.” Ezt követem én is. Írtam egy Intelem című esszét, ami nagyban hasonlít ehhez a gondolatmenethez.

 – Ferencvárosi jelöltként legalább Fradi-drukker vagy?

 – Már kisgyermekkorom óta az vagyok. Édesanyám mesélte, hogy amikor 3-4 éves voltam, rongylabdával focizgattam, és kiabáltam: hajrá Kinizsi! Azóta is maradtam Fradi-drukker. Másik kapcsolatom pedig az, hogy volt egy NB-1-es női labdarúgó-csapatom, az Iris. Sokat játszottunk a ferencvárosi László Kórház női labdarúgó-csapatával. Ennek a csapatnak a pályája jelenleg az enyészeté. Arra gondoltam, hogy Hevesi Tamás barátomnak jó lenne ez a létesítmény, mert a művész úr a Ferencváros női labdarúgó-csapatának az elnöke és az edzője egy személyben. Milyen szép dolog lenne, ha ezt a létesítményt felújítaná az önkormányzat, és a hölgyek rendelkezésére bocsátaná. Enyészettel máshol is találkoztam. A Tűzoltó utca környékén is katasztrofális állapotban lévő házakat láttam, és azokban emberek laknak. Mert én mindig az embert nézem! Bizony sajnálom, hogy ilyen lepusztult miliőkben élnek cigány származású emberek. Velük pedig senki nem törődik, hagyják, hogy a vakolat rájuk omoljon. Feltétlenül fontos lenne ezeknek a házaknak a tatarozása, vagy legalább egy belső felújítás elvégzése a szegény lakásokban. Ugyanakkor a putrisodó házaktól 50-100 méterre látok olyan vadonatúj épületeket, amelyekben 20- 30 milliós lakások vannak, és biztonsági őrök vigyáznak rájuk.

 – A sport helyzete tükrözheti az egész társadalom állapotát?

 – Természetesen. Figyeljük meg Budapesten milyen sok futballpályát tüntettek el a föld színéről. Vagy lakóparkot, vagy bevásárlóközpontot építettek a helyükre. Ennek az a következménye, hogy nincs ember, nincs önkormányzat, nincs cég, aki a sport vagy a kultúra mögé állna. A rendszerváltáskor úgy engedték be ide a multinacionális cégeket, hogy semmiféle feltételhez nem kötötték a működésüket. Ha már a társadalom állapotánál tartunk: sajnos sokak példája a magának élő, önző ember. Ha ilyen vagy, érvényesülhetsz! – ezt sulykolják belénk. A magának élő embernek pedig nincsenek eszméi, nem lelkesíti a szabadság! A magának élő ember önző, mindenkitől áldozatot vár, de önmaga mindig kibújik az áldozatvállalás alól. Ezért nem válogat eszközeiben.

 – Beszéljünk a kultúra állapotáról.

 – Remekműveinket, kötelező olvasmányainkat már alig játsszák színházaink, amelyeket ráadásul komoly összegű támogatások elvonásával büntetnek. A Magyar Rádió Petőfi adója megszüntette a sport, a magyar nóta és a kívánságműsor közvetítését. Kitűnő orvosok, tudósok, művészek, tanárok és tehetséges sportolók vagy az utcára kerülnek, vagy elhagyják az országot. A tisztességes, korrekt, szponzorációs szándékot pedig segítsék törvényes adókedvezménnyel.

 – Mit szólt a családod, mit szóltak a kollégák, mikor megtudták, hogy te leszel a Magyar Igazság és Élet Pártjának a képviselőjelöltje?

 – Szeretnek annyira, hogy féltenek, de én nem vagyok félős ember. Felvállaltam ezt az erőpróbát, nem is sokat gondolkoztam rajta. Elfogultság nélkül mondhatom, nincs az országban, az a magyarnóta-énekes, operettművész, humorista, színész, aki engem ne ismerne. Az Egyesült Államokban többször voltam turnén, olyan jeles művészek társaságában mint: Melis György, Kalmár Magda, Máté Ottília, Poór Péter, Nyertes Zsuzsa, Siliga Miklós. Most jöttem haza Erdélyből, 5 napos koncertet tartottunk két nagyon tehetséges erdélyi születésű énekművésszel.

 – Az erdélyi túra feltöltődés volt a kampányra? Mit tanulhatunk Székelyföldtől?

 – Fantasztikus fogadtatásban volt részünk. Kedvesek, udvariasak voltak. Korszerű gépkocsikkal járnak az emberek, tisztaság van a városokban. Minden létező emlékműnél ott van a magyar zászló, koszorúk, virágok. A turulmadár szobránál rendezett ünnepségen is ott voltam, melyet a megmaradásért rendeztek.

 – Foglald össze röviden: mivel foglalkoznál akkor, hogy ha bekerülnél az Országgyűlésbe?

 -Meg kellene kérdezni azt a 360 női labdarúgót, akivel én törődtem 16 esztendőn keresztül. Mert akkor azt a választ kapnák a kérdezők, hogy én nem csak elnök voltam, hanem mindent megtettem, amire szükség volt, a labda felfújásától a sebesült játékosok szállításáig. Az emberekért való tenni akarásom miatt szavazzanak rám, és nálam nem számít, hogy ki milyen származású, minden embernek nagyon szívesen segítek, főleg a szegényeknek. Pontosan tudom, hogy a rendszerváltás környékén ki hogyan gazdagodott meg. Egyszerűen arról van szó, hogy spontán ellopták az állami vagyont, az adóssághalmazt pedig rátolták a lakosságra. Ha most születne egy unokám, már azonnal kétmillió forintos adóssága lenne. Dalnoki Jenő mondta egyszer: ha magyar vagy, keresztény és fradista, akkor ebből a háromból mostanában egy is elég, hogy ne vidd semmire. Igaza van, s azért harcolok, hogy ezen változtassak a saját eszközeimmel.

 

Oláh János