vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.21. 

Fico támogat egy kissé

A legerősebb szlovák kormánypárt koalíciós partnerei ellenvéleménye ellenére is támogatja, hogy a magyar tankönyvekben először magyarul, másodikként pedig szlovákul szerepeljenek a földrajzi nevek. Robert Fico kormányfő, a Smer-SD elnöke pártja november 25-ei elnökségi ülése után bejelentette, megbízta Pavol Paška házelnököt, hogy a parlamentben módosító javaslatot nyújtson be az MKP javaslatához, mely egyelőre csak magyarul képzeli el a földrajzi nevek írását.

 „Nem okoz gondot számunkra, ha az első helyen a magyar földrajzi megnevezések szerepelnének, majd a szlovák következne” – jelentette ki a szlovák kormányfő. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez a történelmi megnevezések esetében lenne így, az még nyitott kérdés, hogy mi lesz a „magyarosított” földrajzi nevekkel.

A kormányfő szerint pártjában vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy azokra a földrajzi nevekre is vonatkozzon-e a szabályozás, amelyek magyar megfelelőit mesterségesen „kitalálták”.

 Néhány napja Fico ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte sok „olyan település, folyó, hegység van, amelynek soha nem volt magyar megfelelője“, csak a szlovák elnevezés „magyarosításával“ jöttek létre. Hogy mely földrajzi nevekre gondolt, nem közölte.

 Fico szerint nem okoz majd gondot, hogy a kormánykoalíció pártjai eltérően szavaznak a második olvasatba utalt javaslatról. Ján Slota már jelezte, számára csak az fogadható el, ha a szlovák megnevezés áll elöl, míg a HZDS csak szlovák földrajzi neveket akar a magyar tankönyvekben. Robert Fico megismételte, számára elfogadhatatlan az MKP eredeti javaslata, mely szerint csak magyarul írnák a földrajzi neveket. A jelenlegi gyakorlat – tehát a kisebbségi status quo – éppen ez volt. Fico kormányalakításakor megígérte, hogy nem sértik meg a status quo-t, ám ezen ígéretüket sorozatosan megszegik.

 A legerősebb kormánypárt támogatásával a parlament valószínűleg elfogadja az MKP javaslatának módosított változatát, még akkor is, ha ezt Csákyék nem támogatják. Az ellenzéki SDKÚ és KDH ugyanis már jelezték, hogy támogatni fogják a javaslatot. Az ellenzéki pártok szerint ugyanis a földrajzi neveket mindkét nyelven – előbb magyarul, utána szlovákul – kellene feltüntetni.

 

(Forrás: bumm, SITA)