vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.21. 

A Duma készen áll az orosz-ukrán háborúra

Jurij Kvicinszkij az Orosz Állami Duma külügyi bizottságának elnöke nem tartja kizártnak az orosz hadsereg Ukrajna ellen való bevetését. Kvicinszkij az UNIAN hírügynökség oroszországi újságírójának adott interjút.

 A politikus szavai szerint, ha erre sor kerülne, akkor mindenképpen úgy alakítanák, hogy Ukrajnát tekintsék a „felbujtónak”. Ha Ukrajna valóban jószomszédsági, baráti kapcsolatot szeretne kiépíteni Oroszországgal, akkor mindenképpen változtatnia kell a külpolitikáján. De ha nem hajlandó változtatni, akkor a lehető legpragmatikusabb viszonnyal kell beérnie, mindenféle „puszilkodás” nélkül, ami azt jelenti, hogy a speciális gázárképzési képleteknek is búcsút kell intenie – jegyezte meg a képviselő. A képviselő szerint Ukrajna gyakorlatilag 20 millió oroszt aláz meg nap-mint nap, amit az orosznyelvű tanintézmények bezárása, az orosz tévécsatornák lekapcsolása, és a Krím-félszigeten zajló minősíthetetlen események is világosan bizonyítanak.

 Oroszország köteles megvédeni és meg is fogja védeni a védtelen orosz lakosságot – jelentette ki Kvicinszkij. Jevhenyij Mincsenko a Nemzetközi Politikai Intézet igazgatója nemrég azt állította, hogy az amerikai vezetés valószínűleg fegyveres konfliktust próbál majd provokálni Oroszország és Ukrajna között.A politológus véleménye szerint a fegyveres konfliktusokra az amerikai elitet a pénzügyi krízis logikája ösztönzi. Szerinte az amerikai vezetés nem fog tudni ellenállni annak a csábításnak, hogy külső, fegyveres konfliktusok árán oldják meg a belső problémáikat. A politológus szerint a Kreml már 2009-ben megpróbálja majd bekebelezni Ukrajnát és a Baltikumot. És ahogy Grúziában is, az állampolgáraik érdekeinek a szükségszerű védelmével fogja indokolni a lépéseit. Viktor Juscsenko ukrán államfő ezzel kapcsolatban elismerte, hogy Ukrajna és Oroszország viszonyának helyreállítását egy sor megoldatlan kérdés nehezíti. Ugyanakkor „hatalmas túlzásnak” nevezte azt a véleményt, mely szerint hamarosan háború törhet ki Ukrajna és Oroszország között. Az ukrán államfő véleménye szerint a szeparatizmus terjedésének okát a félszigeten elsősorban a megoldatlan szociális-gazdasági kérdések szülik.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)