vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.03. 

Küldjék vissza a tankönyveket!

A magyar nyelvet megcsúfoló szlovákiai magyar tankönyvek visszaküldésére szólította fel körlevelében a szlovákiai magyar szülőket és pedagógusokat szeptember 30-án a Galántán ülésező Koordinációs Tanács.

 A Csemadok kulturális szervezetnek, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökeiből, illetve a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) oktatási alelnökéből álló testület elfogadhatatlannak találja, hogy a szlovákiai magyar általános iskolák negyedik osztályos tanulói számára Ján Mikolaj szlovák oktatási miniszter egy olyan honismereti tankönyvet íratott, amelynek magyar szövegében minden szlovákiai helységnevet és földrajzi megnevezést szlovák nyelven írnak.

 A pedagógusok és a szlovákiai magyarok széles körének véleménye szerint a kiadvány oktatásra alkalmatlan. Annál "alkalmasabb" azonban a tízéves gyerekek fejlődésének súlyos megzavarására, olyan tanulási defektusok előidézésére, amelyek "eredményesen" szolgálhatják a magyar iskolák leépítésére irányuló törekvéseket.

 "Nem érthetünk egyet azzal a gyakorlattal, amely kitiltja tankönyveinkből a magyar földrajzi megnevezéseket, minimálisra csökkenti nemzeti közösségünk értékeinek bemutatását" - áll a testület arra emlékeztető körlevelében, hogy a magyar történelem és művelődéstörténet számos szlovákiai emlékhelyét is mellőző tankönyvet a miniszter visszavonni lenne köteles.

 Mivel azonban ezt Ján Mikolaj határozottan megtagadta, a Koordinációs Tanács az MTI pozsonyi irodájához is eljuttatott körlevelében azt ajánlja, hogy a jelzett tankönyveket a magyar iskolákban tanuló gyerekek szülei és pedagógusai gyűjtsék össze, október 8-án egyszerre küldjék vissza a miniszternek, egyszersmind jelezzék, hogy helyette a tankönyv korábbi változatából fognak tanítani.

 

(Forrás: felvidek.ma)