vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.03. 

EU-s pályázatok Horvátországban is - de hogyan megírni őket?

A Munkaadók és Gyáriparosok Dél-Dunántúli Regionális Szövetsége (MGYDDRSz) és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége komoly szakmai felkészítést szervez horvátországi, mindenekelőtt drávaszögi magyar mikro-, kis- és középvállalkozók számára, amely képzés részletesen kitér a Horvátország számára elérhető európai uniós támogatási formákra, projekttervezésre, pályázatkeresésre és pályázatírásra. A tanfolyam résztvevői oklevelet kapnak. A képzésre várják a jelentkezőket.

Jakab Sándor, a HMDK ügyvezető elnöke már évek óta próbálkozik azzal, hogy megfelelő oktatással felzárkóztassa a horvátországi magyar vállalkozókat az európai integrációs folyamathoz.

- A HMDK már közel tizenöt évvel ezelőtt, 1993 decemberében megfogalmazta, majd az illetékesek asztalára tette, hogy fennmaradásunkban, nemzeti túlélésünket illetően a gazdasági életben való egyenrangú és aktív részvétel is ugyanolyan fontossággal bír, mint az anyanyelven történő oktatáshoz és hitélethez (templom és iskola) való jog. Ugyanebben a dokumentumban szóltunk a határokon átívelő regionális együttműködés fontosságáról, a magyar tőke és tudás, a magyar beruházások térségünkben való megjelenéséről, közös vállalkozások és vállalatok létrehozásáról. A HMDK azóta is, például hazai és nemzetközi konferenciákon - természetesen szűkre szabott lehetőségeihez mérten - megtesz mindent annak érdekében, hogy ennek a felismerésnek teret, az ügynek pedig támogatókat nyerjen. Nyolc esztendeje (2000 óta) az általunk megfogalmazottakat kibővítettük azzal a megállapítással, hogy nemzeti közösségünknek (saját érdekében is) szerepet kell vállalnia abban, hogy anyaországunk, Magyarország uniós csatlakozási tapasztalatai felhasználhatók legyenek Horvátország javára. Már csak a fentiek miatt is örömmel fogadtuk Magyarország egyik legerősebb gazdasági és érdekképviseleti társulása, a Munkaadók és Gyáriparosok Dél-Dunántúli Regionális Szövetsége (MGYDDRSz) elnökének, dr. Varga Jenő úrnak a felkérését, hogy legyünk partnerek egy olyan tanfolyam megszervezésében, amely komoly szakmai felkészítést adhat horvátországi, mindenekelőtt drávaszögi magyar mikro-, kis- és középvállalkozók számára. Ehhez garancia az MGYDDRSZ megkérdőjelezhetetlen tekintélye, tagvállalatainak ismeretei a regionális együttműködésről, tudásuk és többéves tapasztalataik az európai uniós támogatások megszerzéséről, azok optimális felhasználásáról - nyilatkozta lapunknak Jakab Sándor, a HMDK ügyvezető elnöke.

A képzés többek között részletesen kitér a Horvátország számára elérhető európai uniós támogatási formákra, projekttervezésre, pályázatkeresésre és pályázatírásra.

- "A képzés során az elméleti és gyakorlati ismeretek és készségek fejlesztésének egyenlő arányára nagy hangsúlyt helyezünk" - írják hozzánk szóló levelükben. Éljünk hát azokkal a tapasztalatokkal, fogadjuk el azokat az ismereteket, amelyeket mások buktatókkal övezett, hosszú és göröngyös úton járva szereztek meg, most pedig készek számunkra továbbadni azért, hogy könnyebben, gyorsabban juthassunk olyan partnerekhez és lehetőségekhez, akik és amelyek segíthetnek - saját gazdasági felemelkedésünk mellett - térségünk talpra állásában, Horvátország uniós csatlakozásában - fejezte be nyilatkozatát Jakab Sándor

 

(Forrás: Új Magyar Képes Újság)