vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.03. 

A Biblia ma is a lélek iránytűje

Értékes, több szempontból is figyelemre méltó bibliatörténeti kiállítás nyílt a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karán. A válogatás többek között bibliai igazságokra hívja fel a figyelmet, no és arra, hogy ezek olvasásával boldogabb lehet az ember. Dr. Cseh Sándor dékán a kiállításmegnyitót követően elmondta, a ma emberének – így a leendő tanítóknak is – kivételes mankót jelenthet a Biblia, hiszen ebben a kicsit értékvesztett világban a könyvek könyvének tanításai megfontolandók.

– Az utóbbi időben jóval nagyobb figyelemmel fordulnak az oktatók és a hallgatók is az ilyen jellegű tanulmányok, elemzések felé – vélekedett Dr. Cseh Sándor dékán. – Szakdolgozatok, tanulmányok témája lehet részben, vagy akár egészben a Biblia.

Annak apropóján, hogy a történelmi egyházak szervezésében a Biblia évét jegyezzük, dr. Pápai Lajos megyés püspök egy-egy szent könyvet ajándékozott a Nyugat-magyarországi Egyetem minden könyvtárának.

– A Győri Egyházmegye számára is örömet jelentett ez, hisz a Szentíráson keresztül Isten szól hozzánk, enélkül nem lehet megérteni az emberiség egyetemes kultúrkincsét – vélekedett dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök. – A „könyvek könyve" művészeti emlékként is kivételes iránymutatás, ugyanakkor a benne megfogalmazott gondolatok is különleges bölcsességgel bírnak. A Biblia évének kiállítását Vermesné Pernesz Marianna „Boldog, aki olvassa" mottóval rendezte a Szentírás jó értelemben vett népszerűsítéséért.

– A bibliai történetek, azok szereplőinek megismerése számos tanulsággal szolgál – sorolta a megnyitót követően a főiskolai adjunktus. – A téma kimeríthetetlen, ehhez járulunk hozzá a kiállítással, bibliatörténeti könyvek ajánlásával. Tapasztalataink szerint a hallgatók is érdeklődők, a szemináriumokon a Bibliával kapcsolatosan tartalmas kiselőadásokkal, referátumokkal készülnek. Érdemes megjegyezni, hogy már a legkisebbek is népszerű, színes, képes Bibliákat forgatnak – ezek megtalálhatók a kar könyvtárában.

„2008 – A reneszánsz éve" címmel Horváth Nóra állított össze beszédes tablókat a korról, annak művészeti hátteréről, ez a válogatás is előreláthatóan év végéig látható.

 Képen: Vermesné Pernesz Marianna és Horváth Nóra a Biblia és reneszánsz éve kapcsán készítettek figyelemre méltó válogatást.

 

(Forrás: Kisalföld)