vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.03. 

Átadták a Református Missziói Központ épületét

Szeptember 24-én adták át a Református Missziói Központ (RMK) Alag utcai épületét, amely története során is sok és sokféle embernek, missziói munkának biztosított hosszabb-rövidebb ideig helyet. Az épület a központi iroda mellett jelenleg is több társadalmi missziónak (Hallássérült és Siketmisszió, Menekültmisszió, Lepramisszió, Református Iszákosmentő Misszió, Református Ifjúsági Szövetség és a Magyar Kékkereszt Egyesület) ad otthont.

A hálaadó istentiszteleten Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke hirdette Isten Igéjét a Mk 9,2-13 alapján. A megdicsőült Jézus hófehér ruhája kapcsán elmondta, hogy csak ez a krisztusi tisztaság az, ami az RMK munkájának alapot, hitelességet, távlatot ad. "Ennek a rikítóan sokszínű világnak, sokszínű emberi életnek szüksége van a Krisztusból áradó fehérségre, ami átjárja az ide jövők és az itt szolgálók életét" - mondta a püspök. Hozzátette: a rászorulók meglátásához az is szükséges, hogy előtte meglássuk Jézust, hogy a szívekben ott legyen a vágy a megdicsőült Jézussal való találkozásra.

Az istentisztelet után a jelen lévő missziók vezetői: Márkus Gábor (Hajléktalanmisszió), Révész Jánosné (Telefon-lelkigondozás), Szabó Zoltán (Vakmisszió), Jákob János (Protestáns Tábori Lelkészség), Riskóné Fazekas Márta (Lepramisszió) és Járay Loránd (Siketmisszió) kértek áldást az épületre, és a benne folyó munkára.

Szabó István, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke bátorító, meleg szavakkal köszöntötte az RMK munkatársait a 2Kor szavaival: "Elég néked az én kegyelmem...". Elmondta, hogy az egyház a misszióból és missziói munkára születik. A püspök hangot adott reményének, hogy az RMK és az itt koordinált missziói munka segíthet abban, "hogy ne tudjunk úgy az egyházra gondolni, hogy ne jusson azonnal eszünkbe a misszió." Elmondta azt is, hogy korunk önző, irigy társadalmából nem lehet erőt meríteni ehhez a munkához, viszont Krisztus képes erre megerősíteni.

A Budapest-Északi Egyházmegye nevében Dobos Ágoston köszöntötte a résztvevőket, elmesélve az épület történetét, és megemlékezve az "úttörő" misszióvezető elődökről: a Siket- és Vakmisszót vezető Jakab Miklósról, a Menekültmissziót elkezdő Németh Gézáról, Dobos Károlyról, a Lepramisszió elindítójáról és Balog Zoltánról, aki az Iszákosmentő Misszió vezetője volt.

P. Tóthné Szakács Zita, a Zsinat Missziói Irodájának vezetője beszédében hangsúlyozta, hogy a most átadott épület csak egy ház, csak egy eszköz, hiszen a missziók a háztól függetlenül is éltek, Isten kinyújtott kezeként munkálkodtak a társadalomban. Mindemellett örömének is hangot adott, hogy az RMK által a missziók nem csak egymás mellett, hanem egymással együtt, egymás kezét fogva tudják végezni az Úr által rájuk bízott munkát.

A Zsinat Missziói Bizottságának elnöke, Szénási János hálát adott a mai napért az Úrnak és azoknak, akik az RMK épülete felújításának nehéz, rögös útját hittel végigjárták. Felhívta a figyelmet a missziói munka krisztusi, jó pásztori lényegére: addig keresni az elvesztettet, amíg meg nem találják azt. Az elveszettet megtalálni csak Isten erejéből lehet, ahogyan Jézus is az Atya erejéből jutott el a keresztig és a feltámadásig.

Hajdu László, az épületnek helyet adó XV. kerület, Rákospalota polgármestere örömmel üdvözölte az RMK-t, amelynek működését az önkormányzathoz hasonlította - hiszen az önkormányzat is alulról, a problémák felől látja a közösséget. Köszöntő beszédében együttműködést és humán erőforrást, valamint pénzbeli segítséget ajánlott fel a központnak az önkormányzat részéről.

Az ünnepség zárásaként az RMK igazgató asszonya, Magyarné Balogh Erzsébet lelkipásztor szólt a központ születéséről. A Magyarországi Református Egyház Zsinata 2005. novemberében döntött egy missziói koordinációs központ létrehozásáról, látva annak szükségességét, hogy a társadalmi missziók között összefogás jöjjön létre. 2006-ban jegyezték be az RMK-t, amelyen belül a 11 társadalmi misszió külön-külön egységként dolgozik. A központ feladata a gyülekezetek kapcsolatának erősítése a szakmissziókkal, akik szakmai segítséget tudnak nyújtani a gyülekezetek maguk erejéből nehezen megoldható problémáira (például önsegítő vagy kórházlátogató csoportok létrehozása, börtönviseltek vagy menekültek integrációjának segítése). Köszönetét fejezte ki a Zsinat felé, akik támogatták az RMK létrejöttét. Hangsúlyozta a misszióközi összefogás és támogatás jelentőségét is. A nagy elődökről és a valaha épületként szolgáló épületről gondolkodva elmondta: úgy gondolja, hogy itt tanítványokként is kell jelen lenniük, valamint említette a Kárpát-medence többi szakmissziójával való összefogás fontosságát is.

A gyülekezeti misszió segítésére megszületett a Református Missziói Alapítvány terve is. "Fontos, hogy létrejöjjön a Református Missziói Alapítvány, nem csupán a társadalmi missziók, hanem a gyülekezete számára is. Célunk az, hogy ahol a gyülekezetekben olyan missziói szolgálatokat szeretnének indítani, amelyhez külső források bevonására van szükség, segítséget kaphassanak az Alapítványon keresztül is - mondta el Magyarné Balogh Erzsébet.

 

(Forrás: reformatus.hu)