vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.03. 

Pristina elveti Tadić felvetését Koszovó felosztásáról

A koszovói vezetés határozottan elutasította a felosztásról szóló felvetést. "Koszovó független, a nemzetközi közösség részéről elismert állam, és értelmetlen minden olyan törekvés, amely kétségbe vonja területi egységét" - jelentette ki szeptember 30-án Pristinában Fatmir Sejdiu (képen) koszovói elnök.

Koszovó államhatárai egyértelműek, és "a nemzetközi közösség egyre nagyobb mértékben elismeri azokat" - hangsúlyozta Jakub Krasniqi, a koszovói parlament elnöke.

Bírálta Tadić elképzelését a szerb Liberális Demokrata Párt (LDP) is, a koszovói függetlenség egyedüli támogatója a szerb parlamentben. Az LDP úgy véli: Koszovó felosztása nem felelne meg az európai politika szellemiségének, amit Szerbiának is követnie kellene. "Visszavetné az országot azokba az áldatlan időkbe, amikor Slobodan Milošević volt az elnök" - mondta Cedomir Jovanovic, az LDP vezetője.

Koszovó februárban kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Belgrádtól. Azóta 47 ország, köztük 20 uniós tagállam ismerte el a volt szerbiai tartomány önálló államiságát.

A szerb kormány augusztusban az ENSZ-hez fordult, hivatalosan kérve: a világszervezet adjon zöld jelzést ahhoz, hogy a világszervezet tagállamainak egymás közötti vitás ügyeiben eljáró hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) elé vigye Koszovó ügyét. Az ENSZ-közgyűlés október 8-án dönt a kérdésben.

 

(Forrás: MTI/APA/AP/Tanjug)