vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.03. 

Aláírásgyűjtés az atomerőmű-építés ellen

A horvát kormány Szlavónia keleti csücskét, pontosabban egy kis Duna-szigetet jelölt ki atomerőmű építésére. Az itt élő lakosság azonban nem szeretné, ha erre sor kerülne, ezért nyolcezer tiltakozó aláírását gyűjtötték össze. Hetek óta tart az ún. antinukleáris kampány Horvátországban. A kormány három helyszínt javasolt atomerőmű építésére, egyik közülük a Szlavónia keleti csücskében levő, Eszéktől 30 kilométerre fekvő, a Duna-parthoz tapadó Erdődi járás területe. Az itt élők, főleg mezőgazdasággal foglalkozó lakosság azonban nem szeretné, ha erre sor kerülne, hiszen minden erejüket a terület fejlesztésébe és a turizmus fellendítésébe fektették/fektetik. Több civil szervezet és az Erdődi járás elöljárója aláírásgyűjtésbe kezdtek. Eddig 8000-en írták alá a petíciót a nukleáris erőmű építése ellen.

- Úgy gondolom, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy mi ellenezzük az erőmű építését. Nem csupán saját területünk megóvásáról van szó, tulajdonképpen részben járásunk területéig nyúlik a Kopácsi-rét, amely védett övezet, és annak is kell maradnia. Gondolnunk kell a következő generációkra is - nyilatkozta lapunknak az üggyel kapcsolatban a járási elöljáró, Jovan Jelić (képünkön).

Hogy a petíciónak, amelyet hamarosan a kormány asztalára tesznek, lesz-e eredménye, még nem tudni. Egy 1999-es törvényrendelet szerint 2015-ig nem kezdődhet meg az építkezés. Az évek azonban gyorsan múlnak, és jó lenne, ha addig olyan döntés születne, amely figyelembe venné e sokat szenvedett, teljesen még lábra sem állt lakosságnak a véleményét is.

 

(Forrás: Új Magyar Képes Újság)