vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.10. 

Ukrajna békefenntartókat küld Szudánba

Hamarosan ukrán katonákkal és helikopterekkel bővülhet az ENSZ szudáni békefenntartó alakulata. Az ENSZ jelenleg is tárgyalásokat folytat Kijevvel az ukrán katonák dárfuri részvételéről – közölte Ban Ki Mun az ENSZ főtitkára október 7-ei sajtótájékoztatóján. Az ENSZ főtitkár megjegyezte, hogy az előző héten az ENSZ Közgyűlésének 63.-ik ülésszakán tárgyalt erről Viktor Juscsenkóval és az ukrán védelmi miniszterrel, akik a Podrobnosti.ua internetes hírportál értesülései szerint szintén támogatták az elképzelést.

 Dárfúrban 2003 eleje óta a Dzsandzsavid arab milícia egységei módszeresen gyilkolják a helyi fekete-afrikai lakosságot. A fegyveres konfliktus az elmúlt években egyre inkább a szudáni fegyveres erők és a támogatásukat élvező félkatonai csoportok, valamint több függetlenségre törekvő kormányellenes és törzsi csoport közötti szinte átláthatatlan összecsapásainak sorozatává vált.

 Az Afrikai Unió–ENSZ–Európai Unió közös békefenntartó küldetés 2007 óta tartózkodik a térségben. Célja a krízishelyzet stabilizálása és a válság kezelése.

 A nemzetközi közösség évente egymilliárd dollárnyi összeget fordít arra, hogy enyhítse a Dárfúrban tengődő milliók szenvedéseit, de a nagyhatalmak húzódoznak attól, hogy drága eszközöket - például helikoptereket - irányítsanak a térségbe, ahol a több mint négy ezelőtt kirobbant harcokban becslések szerint 200 ezren vesztették életüket, és mintegy két és félmillió embernek kellett elmenekülnie otthonából.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)