vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.10. 

A szerb hatóságok felgöngyölítették a Karadžićot segítők hálózatát

A szerb hatóságoknak sikerült felgöngyölíteniük azt a hálózatot, amely segítette Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnök és Stojan Župljanin volt boszniai szerb rendőri vezető rejtőzködését - közölték október 8-án a háborús bűnök ügyében illetékes szerb ügyész hivatalában.

"Összesen harminc ember ellen folyik a vizsgálat" - mondta egy neve elhallgatását kérő forrás. Más részletek egyelőre nem ismertek.

Karadžićot 13 évi bujkálás után idén júliusban fogták el Szerbiában, ügyvédje szerint egy buszon, amely Belgrád és a szerb főváros melletti Batajnica település között közlekedett. Župljanint, aki Karadžić tanácsadója is volt, június közepén vették őrizetbe Belgrád közelében. A szerb hatóságok mindkét háborús bűnökkel vádolt férfit kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Az egykori boszniai szerb elnököt az 1992-1995 közötti boszniai háború során elkövetett népirtással, háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolja a hágai ENSZ-törvényszék. Karadžić terhére róják többek között csaknem 8000 muzulmán férfi és fiú lemészárlását 1995 júliusában a kelet-boszniai Srebrenicában, valamint Szarajevó mintegy 10 ezer halálos áldozatot követelő ostromát. Župljanint azzal vádolja a Nemzetközi Törvényszék ügyésze, hogy Banja Luka rendőri vezetőjeként, illetve a boszniai szerb államalakulat magas rangú rendőri tisztségviselőjeként társaival együtt háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el: tízezer muzulmán és horvát polgári személyt deportáltak a boszniai szerb területekről, és az általa felügyelt fogolytáborokban, illetve különböző támadásokban további ezrek életét oltották ki. A vád főleg 1992-ben elkövetett bűnöket ró a terhére. (Képen: Župljanin „átváltozásai”.)

 

(Forrás: vajdasagma.info)