vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.17. 

Ukrajna egy újabb forradalom küszöbére került

Viktor Juscsenko ukrán államfő Leonyid Kucsma bőrébe bújt, Julija Timosenko pedig az ellenzék vezetőjének szerepét öltötte magára. Az állampolgárok pedig, mint általában, át vannak verve. A körülmények kísértetiesen hasonlítanak a 2004-es narancsos forradalom előtti helyzethez.

Az orosz Nezaviszimaja Gazeta október 15-ei számában megjelent cikk szerint Ukrajna az előrehozott parlamenti választások miatt kritikusan közel került egy újabb forradalom kitöréséhez.

 Az időközi választások kérdése október 14-étől a bíróságok kezébe került.

 Az indulatok hétfőn éjszaka hágtak a tetőfokukra, mikor az államfő rendeletével újraszervezte az ukrajnai adminisztrációs bíróságok rendszerét, és likvidálta az előrehozott választásokról szóló rendeletének alkotmányosságát kétségbe vonó Kijevi Körzeti Adminisztrációs Bíróságot. Az Elnöki Titkárság szerint a bíróság túllépett a hatáskörén. Az államfői rendeletek felülvizsgálata ugyanis csakis kizárólag az Alkotmánybíróság jogköre.

 A kérdéssel kapcsolatos bírósági ülést végül péntekre halasztották.

 Nyilvánvaló, hogy Juscsenko így akarja megakadályozni, hogy fellebbezzenek a rendelete ellen. Hasonló trükkhöz folyamodott Leonyid Kucsma ex-elnök is 2004-ben, mikor Juscsenkót próbálta megállítani.

 Timosenkóék a bíróságok likvidálása ellen is fellebbezést kívánnak benyújtani, és azt sem tartják kizártnak, hogy összehívják az Összukrajnai Bírák Tanácsát.

 Közben pedig minden az ügyben érintett bíróság munkáját képviselői blokádokkal akadályozzák. Október 14-én például blokád alá vették a Központi Választási Bizottság (CIK) épületét. A Bizottság két ülés tervezett tartani az előrehozott választásokkal kapcsolatban, a blokád miatt azonban kénytelenek voltak elhalasztani azokat.

 A BJuT képviselői csak délután kezdtek meg kivonulni az épületből, méghozzá rendőri kísérettel.

 Lapértesülések szerint a képviselőket a Nemzetbiztonsági Szolgálat különleges csoportjának, az Alfa-nak a tagjai vezették ki az épületből.

 Az SZBU sajtóközleménye szerint a CIK épületének védelmét az államfő rendelte el.

 Szakértők szerint a jelenlegi helyzet a külső hasonlóságok ellenére sokban különbözik a narancsos forradalom előttitől. Egyrészt hiányzik az a közös ellenség, aki összefogásra késztetné az állampolgárokat, másrészt pedig nincsenek olyan politikusok, akikért az ukrán nép hajlandó lenne kimenni az utcákra.

 Politikai elemzők szerint két megoldás létezik: vagy későbbi időpontra halasztják az előrehozott választások dátumát, vagy egyszerre tartanak parlamenti és államfő-választásokat.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)