vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.17. 

A szerb kormány 100 napja

A kormány képviselői számos eredményről számoltak be, az ellenzék viszont többnyire elégedetlen az első száz nappal

A kormány első száz napja kapcsán, október 13-án különböző értékeléseket kapott. Míg a miniszterek többsége az elért eredményeket hangsúlyozta, addig az ellenzéki politikusok a mulasztásokat emelték ki.

Pásztor Bálint (képen), a Magyar Koalíció parlamenti képviselője így értékelte a kormány eddigi munkáját.

 – Mi a kormány megalakításánál is úgy gondoltuk, hogy olyan kormányra van szükség, amelynek az európai értékek meghonosítása és az Európai Unióhoz való közeledés a legfőbb prioritása. Tudtuk rögtön, hogy a kormány sem személyi összetételében, sem programjában nem ideális, de mindenképpen Európa-barát kormányt szerettünk volna. Száz nap után azt mondhatjuk, hogy a kormány nem harcolt olyan megingathatatlanul az uniós csatlakozásért, ahogy mi azt szerettük volna, viszont a parlament ratifikálta a stabilizációs és társulási megállapodást. A szerbiai kormány legfontosabb eredményei közé tartozik, hogy letartóztatták Radovan Karadžićot, és hogy aláírták a szerződést a Fiattal. Azt mindenféleképpen követelni fogjuk, hogy a kormány a decentralizáció ügyében mutasson fel konkrét eredményeket, és a kisebbségek védelme is tartozzon a prioritások közé. Őszintén remélem, hogy a köztársasági parlament az év végéig jóváhagyja Vajdaság új statútumát. Egy mondatban összefoglalva, a kormány nem ideális, de már tudott felmutatni olyan eredményeket, amit a Koštunica kormány nem – nyilatkozta Pásztor Bálint.

 Ivica Dačić belügyminiszter szerint Szerbia ma sokkal közelebb van az EU-hoz, mint száz nappal korábban. Dačić t a kormány eredményeiről szólva kiemelte a Fiattal aláírt szerződést és az oroszokkal jóváhagyott energiaegyezményt is, amelyek összértékét több, mint egymilliárd euróra becsüli.

A rendőrség munkájáról szólva a belügyminiszter elmondta, hogy fontos bizalmat teremteni a rendőrség és a polgárok között.

 – A rendőrség a polgárokat szolgálja, és mindent meg fog tenni bűnözés és a korrupció elleni harc sikeréért – nyilatkozta Dačić.

 A kormány első száz napján dolgozhatott volna gyorsabban és hatékonyabban is, viszont a koalíciós partnerek kölcsönös felelőssége igen magas szintet ért el, véli Tomica Milosavljević egészségügy miniszter.

 – Óriási elvárások jellemezték a kormány munkájának első száz napját, viszont a kormány koalíciós jellege miatt nehéz volt összehangolni a munkát, vagyis a kívánságokat és a lehetőségeket. A koalíciós partnerek felelősségteljessége irigylésre méltó szinten van – nyilatkozta a miniszter.

 Az orosz energiaegyezmény jóváhagyását nevezte a kormány egyik legfontosabb lépésének Petar Škundrić energiaügyi miniszter. A miniszter szerint a szerződésnek köszönhetően a régióban Szerbiának vezető szerep fog jutni az energiaiparban.

 Škundrić arról is beszámolt, hogy az elmúlt hetekben elvégezték a legfontosabb energetikai munkálatok koordinációját, így a villanyhálózatunk stabil marad, és a fűtési szezon kezdete nem fog zavarokat okozni.

 A kormány első száz napjában több figyelemre méltó sikert is elért, mint például a nyugdíjak tízszázalékos emelése, véli Rasim Ljajić, szociálisvédelmi és munkaügyi miniszter.

 – A legjelentősebb külpolitikai siker, hogy az ENSZ Közgyűlése elfogadta Szerbia javaslatát, hogy nemzetközi bíróság mondjon véleményt Koszovó függetlenségének kikiáltásáról. Ez Szerbia első figyelemre méltó lépése az elmúlt húsz évben – nyilatkozta Ljajić.

 A kormány első száz napja alatt gyenge eredményeket ért el, és nem érdemli meg a pozitív osztályzatot, közölte Slobodan Samardžić, a Szerbiai Demokrata Párt alelnöke.

 – Mi negatív osztályzatot adtunk. Úgy tűnik, hogy kormány kinyújtotta a nyakát mint egy zsiráf, hogy jobban lássa a jövőt, arra viszont nem figyel, ami körülötte van – nyilatkozta Samardžić.

 Samardžić amiatt is neheztel a kormányra, mert nem emelt vádat a Koszovót elismerő országok ellen, ehelyett óriási energiát fektetett abba, hogy az ENSZ Közgyűlése elfogadja Szerbia javaslatát arra vonatkozóan, hogy a nemzetközi bíróság foglaljon állást Koszovó függetlenségének kinyilvánításáról.

 Át kell szervezni a kormányt, mert egyes alelnökeinek és minisztereinek nincsenek ötletei és képességei a funkciójuk betöltéséhez, véli Vladan Batić, a Szerbiai Kereszténydemokrata Párt elnöke.

 Az ENSZ-ben elért siker, a Fiattal kötött szerződés és Radovan Karadžić kiadatása kivételével a kormány összes többi tevékenysége „igen szerény”, mondta el Batić. A politikus szerint a hágai törvényszékkel történő együttműködés helyben tipeg és nyakunkon a gazdasági válság.

 A Szabad és Független Szakszervezetek Szövetsége elégedetlen a kormány első száz napjával és arra szólította fel, hogy „végre kezdjen el dolgozni”, szem előtt tartva a munkások és családjaik nehéz anyagi helyzetét.

 „A kormány, élén Mirko Cvetković kormányfővel, az elmúlt száz nap alatt nem kezdett a választási ígéretek teljesítéséhez. Jó példa erre az általános, kollektív szerződés, ami továbbra is csak papíron létezik”, áll szövetség közleményében.

 

(Forrás: magyarszo.com)