vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.17. 

Országos tűzoltósztrájk fenyeget

A sztrájkba lépést fontolgatják a tűzoltók, miután kiderült: a kormány nem tervezi pótlékuk rendezését. Hócza György, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének ügyvivője nyilatkozott a Magyar Fórumnak.

– Miért maradtak ki a költségvetésből a tűzoltók?

 – Az igazságügyi és rendészeti minisztérium alá tartozunk, ahol a rendészeti törvényről döntenek. Évek óta mostohagyerekként kezelnek minket. 1992 óta küzdünk, de nem rendezte a munkaidő-problémánkat egyik kormány sem. Célunk a rendes munkaidőnk csökkentése, a mostani 48 óra helyett, a magyar átlagnak megfelelő 40 órára. A csatlakozástól, 2004 május 1-től követeljük, hogy a magyar állam visszamenőlegesen fizesse ki a túlórákat, ami a heti 40 óra felett van. Mivel nem látunk esélyt arra, hogy a kormány ezt a lépést megteszi, akár sztrájkkal is, de érvényt szerzünk jogainknak.

 – A fegyveres és rendvédelmi szférára is vonatkoznak azok a jogok, amikért önök küzdenek?

 – Természetesen. Legutóbb a rendőrségnél módosították a törvényt. A hivatásosok szolgálati jogviszonyáról szóló törvény (Hszt.) tartalmaz speciális részeket, kimondottan rendőrökre, vámosokra, börtönőrökre vonatkoztatva. A rendőrségnél 2006-ban megszűnt a 48 órás rendszer, és bevezették a 40 órás munkahetet. Mi, tűzoltók, kimaradtunk ebből. Arra hivatkoznak, hogy nincs ránk pénz. Juhász Gábor államtitkár már 2006-ban kifejtette, hogy ez 36 milliárdos tétel lenne a költségvetésnek, és ezért nem vezetik be a tűzoltóknál az új munkarendet. Mindig azzal utasítják vissza a kérésünket, hogy a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé az átállást.

 – Milyen ma Magyarországon egy tűzoltó élete?

 – A tűzoltó fizetése a köztisztviselői alaphoz van igazítva, ami ma 36 ezer forint. Erre jönnek a veszélyességi, rendfokozati, délutános, éjszakás pótlékok, továbbá a korpótlék, amit csak a tíz éven felüli szolgálati viszonnyal rendelkezők kapnak, illetve a területi pótlék. Ezekből tevődik össze egy fizetés. Ez jelenleg egy tízéves szolgálati viszonnyal rendelkező kolléga esetében 110 ezer forint bért jelent. Tehát, ha a pótlékokat levonjuk, nem éri el a minimálbért sem egy tűzoltó fizetése. Ezért heti 48 órát kell dolgozni.

 – Európa más országaiban mennyire vannak megbecsülve a tűzoltók?

 – Tizenegy uniós országgal tartjuk a kapcsolatot, ebből a magyar tűzoltók bére a legalacsonyabb. A munkaidő tekintetében átlagban ugyanaz a helyzet, mint nálunk, csak ott a túlórákat kifizetik. Az átlagkereset Európában 1600–2400 euró (400.000–600.000 forint), nálunk 350 euró.

 – Amit önök követelnek, az havonta 18 ezer forint.

 – A pótlékoknak a száz százalékára történő emelése ennyit jelentene. 2005-ben már jártunk Brüsszelben tüntetni. Ennek hatására elkezdődött egy folyamat, ami gyorsan véget ért. Folytatunk tárgyalásokat a kormánnyal is. A múlt héten volt egy ágazati érdekegyeztető tanácsi ülés, ahol azt mondták, hogy igényeink teljesítésére nincs fedezet. Nem látok rá esélyt, hogy követeléseink bekerülnek a költségvetésbe. Ugyanakkor Szombathelyen megnyertünk egy munkaidőpert. A bíróság másodfokon megítélte a tűzoltóknak, hogy jár nekik a túlóra, 2004. május 1-ig visszamenőleg. Százmilliós nagyságrendű összeg kifizetésére kötelezték a kormányt. Hasonló pereket máshol is kezdeményeztünk.

 – Hogyan zajlana egy tűzoltósztrájk?

 – Nekünk nincs sztrájkjogunk, de úgy gondoljuk, hogy az állam folyamatos jogsértései miatt nekünk sem kell szó szerint értelmezni a törvényeket. Sajátos értelmezésben fogjuk elkezdeni a sztrájkot, ha nem teljesülnek a követeléseink. Természetesen az elégséges szolgáltatást sztrájk idején is folyamatosan biztosítanánk, mert a magyar állampolgár biztonsága nem sérülhet. Ezt eskünkben vállaltuk, és be is tartjuk.

 – A tűzoltók valóban megérdemelnék a nagyobb megbecsülést.

 

Oláh János