vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.17. 

Irány a szakadék

Mosolygós arccal, az ígért határidőre, a hagyományos vízibivalybőr táskában vitte a Parlamentbe Veres János a jövő évi költségvetés tervezetét, amiről Tállai András országgyűlési képviselőt kérdeztük.

– Mi vár az országra a jövő évi költségvetés alapján?

 – Ezt még részletesen nem tudta kielemezni a frakció. A sarokszámokat, amiket felvázol a kisebbségi kormány, megismertük, és azokról kialakítottuk az álláspontunkat. Ennek a költségvetésnek az a nagy problémája, hogy az ország bajaira, válságára semmilyen választ és kiutat nem ad. Alapvetően túl optimista szemléletű, hiszen háromszázalékos gazdasági növekedésre építi a fő számokat, ami szerintünk irreális. Az egyik ok, amiért ez nem teljesülhet, az ország 2007. és 2008. évi gazdasági növekedése, a másik a recesszió és világgazdasági válság, az amerikai pénzügyi csőd, ami kihatással lesz Európára.

 – Eltűnt 450 milliárd a költségvetésből, hogyan tűnt el ez a pénz?

 – A 2007. évi zárszámadási törvényben 5,5 százalékos hiányt irányoztak elő. A napokban a KSH által kiadott közleményében mindössze 5 százalékos hiány szerepel. A statisztikai hivatal azt állítja, hogy az Európai Unió, az Eurostat adatai alapján számolta ki a költségvetés teljesülését, és itt fél százalék különbség van. Összességében mintegy 450 milliárd forint az, amit az EU nem ismer el a 2007. évi zárszámadásban elszámolt kiadásként. Hol van a pénz? Az összeg ugyanis benne volt a költségvetésben. Mit tettek ezzel a pénzzel, amit, ha kifizettek, nem számoltak el a 2007. évre? Melyik évre lesz ez elszámolható? Amennyiben 2008-ra, akkor a benyújtott költségvetéssel vannak problémák. Sok a nyitott kérdés, ezért mondtuk, hogy adjon választ a pénzügyminiszter, és utána folytassuk a zárszámadási törvény vitáját. Az is nyitott kérdés, hogy történt- e törvénytelenség, szabálytalanság? Az Állami Számvevőszék álláspontját is szükséges lenne megismerni ebben a kérdésben is. Egy komoly országban százmilliárdos hiányok mellett nem szabad elmenni. Ezért a kormánynak kell vállalni a felelősséget, bizonyítani – ha tudja –, hogy nem történt törvénytelenség. Ha erre nem képes, le kell vonni a következtetést mind szakmai, mind politikai értelemben.

 – A konvergenciaprogram megvalósításával hogyan áll a kormány?

 – Ebben a programban azt vázolta a kormány, hogy a pénzügyi, gazdasági folyamatok, amiket lefektetett, valóra válnak, és akkor az ország sorsa jobbra fordul. Ebből, ami megvalósult a költségvetési hiánynak a csökkentése, bár ebben is az utolsók vagyunk az EU-n belül. Az összes többi, amit a kormány előirányzott, nem valósult meg. A gazdasági növekedésről kiderült, hogy alig 1% bővülést realizálhattak, ami az újonnan csatlakozó országok között a legalacsonyabb. Nem tudta az infláció számait teljesíteni a kormány – egyetlen évben sem –, és az államadósság szintje is a legnagyobb az Európai Unión belül. Arra jó ez a konvergenciaprogram, ha összehasonlítjuk magunkat az EU-s országokkal, hogy minden területen láthatjuk lemaradásunkat. Túl nagy árat fizetünk azért, hogy a kormány elmondhassa, „csökkent a költségvetési hiány mértéke”. Viszont tavaly öt százalékkal csökkentek a reáljövedelmek és folyamatosan romlik az életszínvonal.

 – A nyugdíjasok az ideinél 258 milliárd forinttal többet kaphatnak jövőre, miután a nyugdíjemelés 5,6+2 százalék lesz, ami minimum 3–3,5 százalékos reáljövedelem-többletet jelent.

 – Az átlagnyugdíjakat összehasonlítjuk az uniós országokéval, így látni lehet, hogy értékük alacsony, de ez igaz a munkajövedelmekre is. Az a szándék, hogy az inflációt meghaladóan történjen a nyugdíjak emelése, elfogadható és helyes, de csak akkor, ha a gazdaság teljesítménye ezt lehetővé teszi. Viszont nincsenek gazdasági ösztönző módszerek, nincsenek az adótörvényben olyan változások, amik elősegítenék a nagyobb teljesítményt. Nincs olyan ösztönző hatás, hogy több bevétel legyen, több jusson a nyugdíjasoknak. A kisebbségi kormány azért emeli infláción felül a nyugdíjakat, mert a legbiztosabb szavazóbázisa a mostani kormánynak a nyugdíjasok körében van. Az viszont nem érdekli, hogy az ország mit fizet azért, hogy ezeket a szavazókat az MSZP megtartsa.

 – Összességében kik fognak jól, illetve rosszul járni a jövő évi költségvetéssel?

 – Ha a gazdaság teljesítőképessége nem nő, akkor senki nem jár jól. Tovább folytatódik az ország eladósodása, amit egyszer valakinek vissza kell fizetni. A gazdaság szereplői nem tudnak többletet felmutatni, beruházásokat végrehajtani, új munkahelyeket létesíteni, az emberek jövedelme nem nő, irány a szakadék. Egyetlen cél vezényli a kormányt, hogy a helyén maradjon, és ne legyenek előre hozott választások, mert attól retteg a mostani hatalmon.

 

Oláh János