vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.17. 

A székely kultúra életképes

Székelyföldi Művelődésszervezők Egyesülete, a SZEME, és a Székelyföldi Közösségfejlesztők Egyesülete szeptember 20-án az alsócsernátoni Haszmann Pál Néprajzi Múzeumban rendezte meg első alkalommal a Székely Kultúra Napját. Erről az eseményről Balla Zoltán, a SZEME elnöke nyilatkozott.

 – Milyen ötlettől vezérelve szervezték meg ezt a rendezvényt?

 – Pontosítanom kell, mert nem ez volt az egyetlen rendezvény a Székely Kultúra Napján. A szervezők azt akarták, hogy mindenki a saját környezetében, településén, az adott keretek függvényében járuljon hozzá ehhez a naphoz. Megemlítem, hogy Csíkszeredán 2008. szeptember 19-én 18 órakor a Kriterion Házban jelenkori népművészeti kiállítást nyitottak meg. A vándorkiállítás anyagát meghatározott időre átadják bármely kulturális intézménynek vagy civil szervezetnek kiállítás céljára. Sajnos, nem kap elég prioritást a kultúra. Tavaly, a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója miatt egy kissé nagyobb fényt kapott, de általában véve nem fektetnek az emberek elég hangsúlyt erre a területre. Ez a fő oka annak, hogy tavaly elhatároztuk, hogy 2008-tól bevisszük a köztudatba a Székely Kultúra Napját.

 – A szeptember 20-ai dátumnak van valamilyen különleges jelentősége?

 – 2007-ben harmadik alkalommal gyűltek össze Kovászna és Hargita megye közművelődési szakemberei Gyergyószárhegyen, november 30. és december 1. között. A találkozó a két megye jövő évre vonatkozó együttműködéseit és egy közös székelyföldi közművelődési koncepciót volt hivatott megtárgyalni, s a 2007-es szervezéseket bemutatni, megítélni. Akkor határoztuk el, hogy megtartjuk a Székely Kultúra Napját. Megünneplésére a Tamási Áron születésnapjához – 1897. szeptember 20. – legközelebb eső hétvégét választottuk. Nem alaptanul választottuk ezt a napot, hisz Tamási Áron munkássága, üzenete az a felvállalt szellemiség, amely sajátos székely nézőpontból látja, értelmezi és éli meg a világot. Olyan ünnepként képzeltük el, mint a magyar kultúra vagy a magyar népmese napját.

 – „Az egyesület az általa kidolgozott Székelyföldi Közművelődési Koncepció alapján több Székelyföldi Kultúra Napi ajánlást tesz. Ha bár csak egy ajánlást sikerül felvállalnia valakinek, azt hisszük – megérte.” – olvasható az önök szeptember 10-én megjelent közleményükben. Mit tartalmaz ez a koncepció és valamelyik ajánlást elfogadták a 20-ai rendezvényen?

 – Ez a koncepció még csupán egy vitaanyag, melyben megpróbáljuk megfogalmazni a székely kultúra ismérveit. Ez egy segítő eszköz a közművelődésben dolgozók számára. Nem is volt célunk, hogy az ajánlásokat elfogadják a résztvevők, csupán ismertessék meg a hallgatósággal. Az ajánlások közül néhányat felsorolok. Gondoljunk bele, hogy a székely kultúrában milyen jelentőséggel bírt a család-, a rokonság-, a szomszédság és a komaság „intézményrendszere”. Ha lehet, akkor szeptember 19-én, 20-án szenteljünk egy kis időt e kapcsolatok gondozására. A kölcsönös segítségnyújtás szintén kultúránk jellemzője. Intézményesült néven, a kaláka. A Székely Kultúra Napján vegyünk részt kalákában, vagy csak egyszerűen segítsünk valakin/valakiknek, ha kérik. Gondolkodjunk el legalább 200 éves távlatban. Idézzük fel felmenő ági rokonainkat legalább száz évre visszamenőleg. Milyen értékek vezérelték őket? Mit hagytak hátra ránk, családunkra? Együnk normális, tiszta élelmiszert. Ezzel a körülöttünk lévő táj információit építjük magunkba. Ne feledjük, ki mit eszik, azzá válik! Tudjuk: hit nélkül lehet élni, de érdemes? Az együttes családi étkezés „szakrális” tevékenység. A jelenkor minden eddiginél jobban veszélyezteti az élő környezetet. A székely kultúra alapvetően szerves kultúra, mely az élő-, teremtett világgal összhangban élt. Ha tehetjük, minél többször menjünk ki a természetbe, kiránduljunk tudatosan. Keressünk fel lehetőleg egy közeli „szent” helyet. A természettel összhangban élő közösségekben a mezőgazdaság nem profittermelő tevékenység, de maga az élet működtetése. A székely kultúrában a munkának becsülete van. Tegyük fel magunknak a kérdést: mindenáron ki kell-e fejezni pénzben? Vizsgáljuk meg a székely kultúra egykori és mai termékeit, megnyilvánulásait. Próbáljuk mérlegelni, járultak-e, járulnak-e hozzá, hogy az ember és környezete összhangban éljen?

 – Miként lehetne definiálni a székely kultúrát?

 – Először is különbséget kell tenni a székelyföldi, illetve a székely kultúra közt: előbbi földrajzilag körülhatárolható, és hozzá tartoznak mind a nyugati gyökerű világzenét játszó együttesek, mind pedig az Andrei Muresanu Színház előadásai. A székely kultúra pedig etnikumhoz kötődik, évszázados szellemi és tárgyi hagyatékból áll. A székely kultúra alapvetően nem „versenyképes”, de „életképes”. Ez azt jelentheti, hogy nem mások kárára él. Életszemlélete alkalmas arra, hogy a boldogság „gazdaságtanát” szolgálja mindannyiunk javára.

 – Mit is jelent a „boldogság gazdaságtana”?

 – Ebbe beletartozik a testi- ,lelki-, szellemi egészség, a szeretetteljes családi élet, a stabil erkölcsi értékrend, a közösséghez tartozás élménye, a méltányos munkakörülmények, a méltányos javadalmazás, a szabadság. Azt hiszem, a találkozások, a rendezvények, mint például a Székely Kultúra Napja, apró lépéseknek számítanak a kulturális autonómia irányába. Ezek az alulról érkező megmozdulások valószínűleg előbb-utóbb eredményt hoznak. Megemlítendő, hogy a rendezvényen egy a székelység kulturális „termékeit” összegyűjtő, bemutató adatbázis megvalósításának ötlete vetődött fel, hogy ne kelljen város- és falunapokkor magyarországi tarsolyhoz nyúlni, amikor itt is vannak értékek, csak éppen nincsenek kellőképpen reklámozva, ismertetve az emberekkel.

 – Végezetül, mint a SZEME elnökét kérdezem: milyen új kihívásoknak kell megfelelnie egy székelyföldi népművelőnek?

 -A Kelet-Közép-Európába beköszönő demokráciában hamar kiderült, hogy a régi ismereteink vajmi keveset érnek a hirtelen ránkszakadt információs társadalomban. Új tudásra lesz szükség, s a tanulás feladatának hogyanját és mikéntjét is át kell gondolni, s tetszik, nem tetszik, felnőtt fejjel neki kell kezdeni tanulni. Ez esetünkben azt jelenti, hogy a székely kultúrát a 21. század kihívásainak megfelelően terjesszük és ápoljuk.

  (Képünkön a Haszmann Pál Múzeum épülete.)

 

Medveczky Attila