vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.24. 

Nem kell mindent elhinni, amit a munkáltató mond és ír!

Az EDDSZ a jászberényi Kórház ügyében a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól kért vizsgálatát követő válaszlevelét tesszük közre.

Abból kiderül, hogy nem adtak ki olyan állásfoglalást, amely szerint kórházi "privatizáció" esetén a szakszervezeti alapszervezetet minisztériumi jogértelmezés alapján az elejéről újra kell alakítani. Nincs a munkáltatónak semmilyen kompetenciája a szakszervezet munkáltatói szerve irányában, az Mt. 3.§-a alapján egyedül annyit tehet, ha ennek indoka van, hogy kéri megnevezni szakszervezeti partnerét, s annak választott (védett) képviselőit; a tagok jogelőd irányában tett nyilatkozatai fennmaradnak, a tagdíjlevonás, s abból következően a taglétszámmal összefüggő egyéb következmények is maradnak.

 

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Jogi Főosztály

 Iktatószám:                 -     /2008-           

Ügyintéző: dr. Petrovics Zoltán

 DR. TÁLAS MIKLÓS

ORSZÁGOS ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCS MUNKAJOGI BIZOTTSÁGA MUNKAVÁLLALÓI OLDALÁNAK TAGJA RÉSZÉRE

mtalas@mszosz.hu

 

Tisztelt Dr. Tálas Miklós!

 2008. október 3-án az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkajogi Bizottságának ülésén tájékoztatott arról, hogy Dr. Szabó Tamás, a Szent Erzsébet Kórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezető igazgatója 2008. szeptember 26. napján kelt, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetéhez intézett levelében a „munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén a megszűnő munkáltatónál működő szakszervezeti alapszervezet” jogi sorsa tekintetében a Szociális és Munkaügyi Minisztérium állásfoglalására hivatkozott.

 Tájékoztatom, hogy az adott tárgykörben sem a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Jogi Főosztálya, sem a minisztérium más szervezeti egysége nem adott ki hivatalos állásfoglalást.

 Értesítem továbbá, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Jogi Főosztálya levélben fordult Dr. Szabó Tamás ügyvezető igazgató úrhoz, s felhívta a figyelmét arra, hogy a minisztérium jogszabály-előkészítési feladatkörébe tartozó jogszabályok értelmezésével összefüggésben állásfoglalást kérő levelével a jövőben forduljon közvetlenül a minisztérium Jogi Főosztályához.

 

Budapest, 2008. október „     

                                                                                                              Üdvözlettel:

 

                                                                                                                                             Dr. Horváth István

                                                                                                                                             Főosztályvezető