vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.24. 

Hittel és alázattal

Beszélgetés Maczkó Mária eMeRTon- és Magyar Örökség-díjas népdalénekessel.

 

-Nagyboldogasszony napján született, s neve is Szűz Máriához fűzi. Mit jelent önnek ez a kapcsolat?

 - Hiszem, hogy mindennek rendelt ideje van, így a születésnek is. Nagyon boldog vagyok, hogy ezen a gyönyörű ünnepen jöhettem a világra, hogy ezen a szép napon vállalhattam a földi létet. Szűz Mária személyében olyan példaképet kaptam, akihez mindennap imádkozhatom, és akinek folyamatosan érzem anyai szeretetét. Nem véletlenül kereszteltek Máriának: ezt a nevet is ajándékba kaptam. Ez a kapcsolat a mindennapokban nagyon sok erőt ad számomra. Földi értelemben édesanyámmal már nem tudok beszélgetni, mert édesapámmal együtt az örökös haza lakói, de égi édesanyámon keresztül megszólíthatom őket a lélek szintjén. Szűz Mária tisztasága, alázata és szolgáló szeretete mindig példát mutat nekem, megerősíti bennem a belső békét és a harmóniát.

 - Szülei bizonyára vallásos hitben nevelték…

 -Egy mélyen hívő, templomba járó családba születtem, ahol az imádság és az egyházi népének életünk természetes része volt. A szeretet úgy áradt otthonunkban, mint a levegő. Szüleim és nagyszüleim, akár otthon, akár kinn a földeken dolgoztak, és meghallották a déli harangszót, leálltak a munkával, s imádkoztak. Ez az élmény mai napig bennem él. Ha meghallom a déli harangszóval kezdődő kedves rádióműsoromat, én is egy percre a mennyből ránktekintő égiekre gondolok, akik figyelik tetteinket. Sajnos, hatalmas nagy bajok vannak ebben az országban. Sokan elutasítják Isten országát, értük különösen imádkoznunk kell. Az angyal már megfújta a harsonát, hogy a helyes útra térjünk. Állandó harangszóval kellene felébreszteni az embereket, hogy a változás útjára lépjenek. Ezt bensőnkben kell elkezdenünk. Oda kell találnunk az Úrhoz, hogy az Isten kezét egyre szorosabban fogjuk. Akkor lesz a mi erőnk teljes, amikor hazánk újra Mária országa lesz. Szűz Mária az üzenet hordozója, általa kerülhetünk közelebb az Istenhez.

 - E gondolkodásmóddal és istenhittel nem is volt kérdés, hogy a debreceni Svetits Katolikus Gimnáziumban folytatta középiskolai tanulmányait. Tagja volt az iskolai énekkarnak?

 - Már általános iskolás koromban énekkari tag voltam. Jó közösségben lehettem, s olyan tanárok irányították pályámat, akik példamutatóak voltak az éneklés megszerettetésében, továbbadásában. Az egész lényük maga volt az ének. Élt egy csodálatos pedagógus a szülőfalumban, Fekete Laci bácsi, ő volt az énektanárom, felesége Baba néni pedig a tanító nénim. Ők voltak azok, akik idejekorán felfigyeltek zenei érzékenységemre. Laci bácsinak köszönhetem az első fellépéseimet a Magyar Rádióban és a Zeneakadémián. Későbbi zenei fejlődésemhez a gimnáziumi énekkar is megfelelő hely volt. Emberségben, tisztességben, szeretetben neveltek minket, és tudásban is sokkal többet kaptunk, mint egy világi gimnáziumban. Természetesen az apácák is emberek voltak, millió gonddal küzdöttek, saját hibáikat is javítgatták napról napra, de volt idejük foglalkozni velünk.

 -A debreceni konzervatóriumban tanult. Miért pont a népdalt választotta, s nem az operát, vagy az oratóriumot?

 -A konziban hamar kiderült, hogy osztálytársaim közül a legjobban énekelem a népdalfeldolgozásokat. Operaszínpadon egyébként sem tudtam magam elképzelni, bár a mai napig is nagyon szeretem a komolyzenét, sokat hallgatom, ha megnyugvásra vágyom. Leginkább az oratórium érdekelt, Stuttgartba készültem egyházi zenét tanulni, de még az évben, 1983 nyarán megnyertem egy Pest megyei népdalversenyt, és ez eldöntötte a sorsomat. Úgy éreztem, ez jelzés, hogy más a küldetésem. Veres Péter szavaival: „Én nem mehetek el innen".

 -Azt írja: „Az ének hűség otthonunkhoz, hűség múltunkhoz.” Ez a szó, hogy hűség mára gúny tárgyává lett.

 -Számomra a haza és a hűség egyenlő az Istennel. Ezek lehet, hogy nagyon kemény szavak, de a jelentése az számomra, hogyha magyarul énekelek, akkor magyarul is gondolkodjak, s ne felejtsem el soha, hogy a legszebb nyelven szólhatok az emberekhez és fohászkodhatom az Istenhez. Sokaknak szüksége van arra, hogy előadásaim után beszélgessenek velem. Megkérdezik: hogyan látom a mai társadalmi problémákat, s mi a megoldás. Erre azt felelem: az Istenhez való odatalálás vezet a változáshoz. Ez minden lélekre és hazánkra is vonatkozik. Amikor két évvel ezelőtt vitézzé avattak, szívemet forróság járta át a Szent Koronára való eskütétel alatt. Önkéntelenül keresztet vetettem, mert remegek ezért az országért. Úgy gondolom azért kaptam a hagyományok őrzését feladatomul, hogy azt felmutassam és tovább adjam. A népdalra, az egyházi énekekre azoknak is szükségük van, akik még nem ismerik ezeket a kultúrkincseket. Ha valamit nem hallunk eleget, azt nem szerethetjük. A magyar népzenét és a néptáncot sajnos nem láthatjuk és hallhatjuk eleget, s ez a média felelőssége. A nép így nem ismeri meg saját kultúráját, mert csak az ivódik belé, amit lát és hall a kereskedelmi csatornákon. Széllel szemben harcolunk, de ha csak egy emberhez jut el az üzenetem, már akkor megérte. Jelenleg keveredik a popzene, a rockzene, a világzene, a cigányzene – s nem tudom, hogy néhány évtized múlva mi lesz ebből a mixből. De van reménység. Sok olyan énekest és néptáncost ismerek, akik igénylik az autentikus népzene hallgatását. S vannak olyan együttesek, melyek ezt tisztán felvállalják. A népzenei feldolgozásokat játszó zenekaroknak is van létjogosultságuk, ám a nagyon elvont zenei stílus felé tendálás már aggodalommal tölt el.

 -Milyen ötlettől vezérelve alapította meg a Turai Énekmondók csoportját?

 - A Turai Énekmondók a helyi ifjúsági néptánccsoport tagjaiból alakultak 1998-ban. Amikor tánc közben meghallottam azt az elementáris erőt, amellyel a lányok énekeltek, nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy e talentummal sáfárkodnom kell. Így örömmel fogadtam el Seres Tünde művelődési ház vezető felkérését, aki visszahívott szülőföldemre. A csoport azóta többször átalakult, de az alapító tagok megmaradtak. Az együttes főként szűkebb hazája, a Galga mente népdalainak tudatos terjesztését tűzte ki célul, de a lányok szívesen ismerkednek más Kárpát-medencei tájegységek dalaival is. Jómagam amióta énekelek, tanítok is, szeretem megosztani azt a tudást, amivel megajándékozott a Jóisten. Fontosnak tartom, hogy fiataljaink megismerjék gyökereinket, s ne csak a mai zenén nőjenek fel. Boldog vagyok, mert tanítványaim közül sokan szép sikereket értek el.

 -Térjünk rá népdalgyűjtő munkásságára. Először szülőföldje dalait kutatta?

 - Sokáig bántott, hogy a Galga mente nem foglalta el méltó helyét a népzenei mozgalomban, ezért először csak szűkebb pátriámban, a Galga mentén gyűjtöttem, mely akkor fehér foltnak számított. Ennek a gyűjtésnek az áldott gyümölcse lett egy gyönyörű kiadvány, amely Rózsát ültettem a gyalogútra címmel jelent meg 1990-ben. Száznegyven dalt fűztünk csokorba Rónai Lajos zenész barátommal, akivel a Tarisnyás zenekarban dolgoztunk együtt. De ezt megelőzően még 1989-ben a legszebbekből egy lemez kiadásában is közreműködtünk „Galga vize szép csendesen kanyarog…” címmel, amelynek egyik oldalán a környékről származó vagy ott élő népművészet mesterei hallhatók, természetesen archív felvételekről, hiszen többségük a lemez elkészítésekor már nem volt közöttünk. A másik oldalon az akkor működő, utánpótlást jelentő népdalkörök, népzenei együttesek és szólisták mutatkoztak be, köztük én is. Ez egy hiánypótló kiadvány volt népzenészek és néptáncosok számára, mely alapján megismerhették a Galga mente dallamvilágát. Majd gyűjtőútjaimat először Palócföldön, később a  határon túl, Erdélyben folytattam. Sokszor elkísérhettem Kallós Zoli bácsit gyimesi, mezőségi, kalotaszegi, szilágysági gyűjtőútjaira, ami óriási élményt jelentett számomra.

 - Milyen útravalót kapott szüleitől?

 - A kicsi gyermek nagyon érzékeny minden szépre és jóra, és a szüleit utánozva mindent megtanul. Gyakran elkísértem őket a határba. Egyszer – emlékszem -  édesapám megmutatta nekem a búzatáblát és azt mondta: „Nézd, kicsi lányom, az érett búzakalász meghajtja a fejét, csak amiben nincsen szem, az ágaskodik”. Nagyon szép példa volt ez nekem és a mai napig vallom, hogy minden komoly dolog felé csak alázattal lehet fordulni. Mindenki feladattal születik. Az én feladatom, a Teremtő szolgálata Nagyboldogasszony napján való születésemmel elrendeltetett. Kérdés persze, hogy felismerjük-e és életünk folyamán véghez tudjuk-e vinni vállalt feladatunkat, vagy sem. Ahhoz, hogy véghezvigyük, mindenek előtt hitre és alázatra van szükség. Minél előbbre haladunk az időben, közelebb az örök hazához, egyre inkább úgy érezzük, hogy még sok teendőnk van. Figyelnünk kell a jelekre, mert mindennek rendelt ideje van az ég alatt.

 - Manapság, ha lelki bajunk van, akkor pszichológushoz fordulunk. Ön inkább a lelkigyakorlatot, az imában való elmélyülést választja?

 -Számomra az ima azt jelenti, hogy perckapcsolatban vagyok az Istennel. Ugyan a megszokott értelemben nincs időm órákat imádkozni örökösen hajszolt életemben, de az imának vannak más gyakorolható formái is. Ilyen lehet egy lélek megmentése. Én magam is sokszor találkozom olyan emberekkel, akik segítséget várnak tőlem, s a megoldást az égiekkel való kapcsolatom miatt tudom számukra közvetíteni. Az angyalok üzenetét az énekeken keresztül is el lehet mondani. Az ének az én napi imám, mellyel lelkeket próbálok megtisztítani. A tanúságtételt úgy is meg lehet élni, ha nem beszélek a Megváltó tetteiről, hanem annak tettei irányítják mindennapjaimat, s ezáltal valósul meg perckapcsolatom az Úrral.

 -Az az ének, amely kapcsolatot tart Istennel, gyógyhatású is lehet?

 - Az az ének, amelynek igazából Ő a forrása, gyógyítja a lelket, kiűzve a sivárságot, az igénytelenség démonát. Küldetésem és hivatásom az, hogy kimondva-kimondatlanul Istenről énekeljek, hogy a hangommal, a hitemmel és a szeretetemmel örömet adjak az embereknek. Ezért minden nap hálát adok és köszönetet mondok a Jóistennek. Látom, hogy éneklés közben megszabadulnak az emberek a lelki terhektől, megváltozik az arcuk, szeretettel fordulnak oda a másik felé. Ott kezdődik a belső béke és a lelki öröm, amikor nem magunkkal foglalkozunk, hanem megpróbálunk másokat boldoggá tenni. Ehhez elég egy jó szó, egy ölelés, egy jókor jött figyelmeztetés, vigasztalás.

 -Olvastam: egyik dédapja bíró volt Turán. Az igazsághoz való ragaszkodás alapkritérium volt a családban?

 -Igen, én is ragaszkodom az igazsághoz. A földi életben ez a legnagyobb próbatételem. Szüleim, nagyszüleim mind „messzire látó” emberek voltak. Megérezték, ki mond igazat, s ki jár hamis úton. De mégis mindenki felé szeretettel fordultak, s tőlük tanultam meg, hogy ítélkezés helyett megelőlegezzem az emberek számára a bizalmat. Ha valami komoly problémánk van és igen nehéz a vállunkra nehezedő kereszt, akkor érdemes felfedezni, hogy egy másik ember gondja mellett súlyos terhünk szinte eltörpül. S felsóhajthatunk: „Istenem, senkivel sem cserélnék, mert a másik élete sem könnyebb”. A nehézségek a mi stációink. Ezeket már nem kereszteknek hívom, hanem egy-egy jókor jött figyelmeztetésnek. Az a fontos, hogy az ember észrevegye, meghallja a benső hangot, és tudatosítsa, hogy minden az ő lelkének megmentéséért történik a Földön.

 -Minél civilizáltabb egy nép, annak tagjai annál jobban hajlamosak a hazugságra?

 -Igen, mert náluk az első helyen nem az Isten, hanem a pénz áll, melynek megszerzéséért mindenre képesek. A „pénzszerzési” akciónak pedig sosincs vége. Az egész olyan silány életet eredményez, mely nem lehet sem az Isten, sem a normálisan gondolkodók számára járható út. Egész életünk folyamán annyi felesleges kacatot tudunk felhalmozni magunk körül, pedig az értékeket és az emlékeket a szívünkben kellene őriznünk, a bensőnkben kellene hordoznunk, hogy azt „elővéve” táplálkozzunk és erőt merítsünk belőlük, amikor bajban vagyunk.

 - Biztosan sokan megkérdezik, hogy meg lehet-e élni a népdaléneklésből?

 -Aktuális a kérdés, mert egyre több jótékonysági előadásra hívnak. A szeretetből lehet megélni, hiszen ez a legjobb befektetés, mert százszorosan megtérül. Minél többet osztok szét magamból, annál többet kapok vissza. Ha nyitott vagyok a világra, s a jót feltételezem, akkor egy tiszta lelkű ember egy mosolyra csak visszamosolyogni tud. A pénz csak egy szükséges rossz az életünkben. Azt kell megvizsgálni: mi a mérce, s mi mennyit ér nekünk. Nem biztos, hogy külföldön kell nyaralnunk. Meg kell ismernünk a nyugati városokat, de ne legyintsünk a Kárpát-medence tájaira, Erdélyre, Felvidékre. A lélek bárhol megbékélhet, ha gyönyörű a táj, nyugalom veszi körül.

 -A mai gépies világban van-e még létjogosultsága a kizárólag emberi hangon alapuló előadásnak?

 -Biztos, hogy van. Három olyan lemezt készítettem, melyen egyedül énekelek, zenei kíséret nélkül. Mária-énekeket, szentjeinket dicsérő fohászokat, hazánkért, nemzetünkért esdeklő és magyarságunkban megerősítő dalokat dúdolok a hanghordozókon. A zene, az ének, a tánc az emberi kultúra fontos része, melynek segítségével a legbensőségesebb emberi érzelmeket, gondolatokat közvetíthetjük. Nehéz pontosan megmagyarázni a vonzódást, amit az énekek keltenek az emberben. Valamit megmozgatnak, megindítanak, valamiféle tudattalan emlékezést dolgokra, amiből kinőttünk, amitől eltávolodtunk, és ami a valóságban és külsőségében egyre inkább elhal és belül hordozható tovább. Mostanában sokat sírunk, panaszkodunk, elégedetlenkedünk, lázadunk, haragszunk amiatt, amink nincs, örvendjünk ma mindnyájan annak, amink van, az ének lélegző elevenségének.

 

Medveczky Attila