vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.24. 

Az SME a magyargyűlöletről

Szappanbuboréknak, virtuális, anyagtalan képződménynek nevezi a SME cikkírója mindazt, amit a szlovák politikusok a magyar-szlovák viszony felkorbácsolásáért művelnek, s úgy véli, mindezt azért teszik, hogy az eleven magyart még sosem látott szlovákok is megtanulják gyűlölni a magyarokat, a média pedig előszeretettel vesz részt ebben bohózatban.

 Peter Schutz, a liberális szlovák polgári napilap magyar kérdésekkel gyakran foglalkozó cikkírója úgy látja: az úgynevezett szlovák-magyar viszony folyamatosan műsoron tartott problémája nagyon látványosan szemlélteti, "hogyan vész el a politikából a józan ész, s tűnik el a mindennapokból a valóságos politika". Nem mintha a két ország viszonyában nem lennének zavarok, hiszen tudvalevő, hogy az államközi kapcsolatok a kedvezménytörvény óta igencsak "fagyosak, 2006 júliusa (a Fico-kormány színrelépése) óta pedig izzóan ellenségesek".

 Ha mindkét térfélen kellő akarat lenne, a fennálló helyzetet egy olyan gesztus tudná jó irányban elmozdítani, amilyennel 2006-ban Pavol Hrusovsky, a szlovák törvényhozás akkori elnöke a megbékélést szolgáló buzdító beszédében próbálkozott - emlékeztet a SME. Ehelyett - írja - "az éterből tartalmi elemek nélküli, politikai eseményként tálalt témák, állásfoglalások, vélemények és reagálásokra reagáló reagálások zúdulnak a nyakunkba".

 Ha figyelmen kívül hagyjuk a (magyar mondatokba szlovák helységneveket illesztő) tankönyvek ügyét és a már önmagában is nemzetközi botránynak számító Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota pozícióját, akkor a szlovák-magyar viszony minden egyéb jelensége csak "üres túlzásnak" bizonyul - írja Schutz. - Így az autonómia, a Benes-dekrétumok, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF), a Magyar Gárda, az úgynevezett Orbán-veszély, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és különösképpen a párt élén álló Csáky Pál személyének démonizálása mind-mind a szlovák politikusok által mesterségesen gerjesztett feszültség felkorbácsolását szolgálja: hadd tanuljon meg rettegni és gyűlölködni az eleven magyart sosem látott szlovák ember, "hadd érezzen úgy, ahogy Fico, Caplovic, Madaric, Meciar" - sorolja a kormánypolitikusokat a cikkíró.

 Sehol másutt, "csak Szlovákiában történet meg az, hogy a közjogi méltóságok hétről-hétre a maguk kiötlötte +problémákat+ kommentálják, amikor legalább harminc, minden lehetséges magyar problémánál sokkal súlyosabb probléma lóg a levegőben".

 Eközben pedig a televíziók hétről-hétre "a Duna fölött feszülő viszonyról előadott bohózatokkal" traktálják a nézőt s ezeket mindig "ugyanazok a népszerűségfüggő, kínos szereplők játszák el, mindig ugyanazokkal a panelszövegekkel" - fejti ki Schutz, felróva a szlovák televízióknak, hogy minden vasárnap délben politikai vitaműsorokat tálalnak a nézők ebédjéhez. - Ezek nézettsége csakis azért nem esik vissza, mert a műsorokat soha nem érik olyan érdemi és független bírálatok, észrevételek, amelyek képesek lennének szertefoszlatni a sugallatot, miszerint a néző nyugtalansága és a riadalma indokolt. Ha a szlovák televíziókat ezért valódi és független bírálat érné, "az emberek már hátat fordítottak volna a politikának" - írja a SME.

 

(Forrás: bumm.sk)