vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.31. 

Együtt akarják folytatni

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szatmár megyei öt képviselő– és két szenátor–jelöltje mutatkozott be október 29-én. Az eseményen jelen volt a szövetség elnöke, Markó Béla is.

Szerdán bemutatkoztak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szatmár megyei képviselő– és szenátorjelöltjei. Az eseményen jelen volt Markó Béla szövetségi elnök is, aki elmondta, bízik abban, hogy az általa vezetett politikai alakulat hasonló jó eredményeket ér majd el a november 30–i parlamenti választásokon, mint nyáron, a helyhatósági választásokon. „A szatmári választópolgárok megértették az összefogás lényegét. Így történhetett az, hogy a megye magyarlakta városaiban RMDSZ–es polgármester van, és a megyei tanács elnöki tisztségét is a szövetség jelöltje foglalhatta el” – mondta Markó, majd hangsúlyozta: nem ígérgetni akarnak, hanem konkrét tényeket vázolnak fel. „Minisztereink, államtitkáraink, szenátoraink és képviselőink eredményes munkáját tudjuk felmutatni. Erről szól jelmondatunk is: »Együtt tovább«” – folytatta az elnök.

 Markó elmondta, országszerte 450 jelöltje van az RMDSZ–nek a november 30–i választásokon, illetve két szenátor– és négy képviselőjelölt külföldi körzetekben. Szatmár megyében öt képviselő– és két szenátor–jelöltet állít a szövetség. Erdei D. István, az 5–ös körzet jelöltje elmondta, az új választási törvénynek megvannak a maga hibái. „A választópolgárok elvárnák, hogy képviselői csak annak a körzetnek a érdekeit képviselje, ahol őt megválasztották – vélte Erdei, akinek harmadik képviselői mandátumára készül. – Örülök, hogy az RMDSZ–nek sikerült egy olyan csapatot összegyűjtenie, akik valamennyi területen szakemberekként megállják a helyüket, és nem egymás ellen versengenek” – folytatta a mérnök. Varga Attila, alkotmányjogász, a IV–es körzet képviselő–jelöltje, aki 1990 óta jelen van a parlamentben elmondta, szükség van a fejlesztési régiók átcsoportosítására, ugyanis vannak olyan vidékek, amelyek nem eléggé hatékonyak.

 Végül Kaiser Stefan, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei elnöke az általa képviselt szervezett támogatásáról biztosította az RMDSZ–t.

 A jelöltek bemutatkozását követő sajtótájékoztatón Markó Béla lapunk kérdésére elmondta, az RMDSZ kampányát nem érinti majd a világméretű gazdasági válság, ugyanis „nem nagyon van miből költekezzünk. Nyilván erre a jelenségre oda kell majd figyeljen a többi párt is” – válaszolta Markó, majd mosolyogva hozzáfűzte: „Mi nem akarjuk lefizetni választópolgárainkat.”

 A tanárok fizetésemelési kéréséről is megkérdezték Markót. Elmondta, egyes politikusoknak nem kéne elhamarkodott nyilatkozatokat tennie ebben a témában, viszont a következő kormánynak hamar, lehetőleg még idén lépni kell. „Én is állítom, alacsony a tanárok fizetése. Ezért emelni kell a bérüket, minél hamarább, a választások után” – mondta.

 

(Forrás: erdon.ro)