vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.31. 

Dúl a referendumvita

Az autonómiareferendum kiírásáról szóló tanácsi határozatok visszavonására szólította fel a kézdivásárhelyi és a köröspataki önkormányzatot György Ervin Kovászna megyei prefektus. A kormány területi képviselője szerint a hivatal jogászai tanulmányozták a két határozatot, és azok nem felelnek meg a referendumtörvény előírásainak. A prefektus hangsúlyozta, kifogásaik kifejezetten jogi és technikai jellegűek. Amennyiben a két önkormányzat nem vonja vissza a felszólításukra a határozatokat, kénytelenek lesznek megtámadni azokat a közigazgatási bíróságon.

 Nem ellenkeznek

 Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere lapunknak elmondta, nem ellenkeznek, a prefektúra felszólítására visszavonják a referendumra vonatkozó határozatot. „Ki fogunk dolgozni egy új, javított tervezetet, amit újra előterjesztjünk, reméljük, sikerrel” – fogalmazott a céhes város polgármestere. Rácz Károly úgy véli, az első határozat megszavazása sem volt hiábavaló, hiszen elindított egy folyamatot, így a többi önkormányzat is kénytelen lesz foglalkozni a kérdéssel.

 Silviu Ioachim köröspataki polgármester már a határozattervezet megszavazásakor figyelmeztette a magyar nemzetiségű demokrata-liberális párti (PDL) tanácsosokat, hogy a prefektúra visszavonatja velük a döntést. Ugyanakkor a párt megyei szervezete is felszólította őket, vonják vissza szavazatukat, ellenkező esetben megvonják tőlük a bizalmat. Silviu Ioachim tegnap a Krónikának elmondta, a mai tanácsülésen előterjesztik a döntés visszavonására vonatkozó határozattervezetet.

 Mások megszavazzák a tervezetet

 A héten több háromszéki községben is a tanács elé terjesztették, és napirendre tűzték az autonómiareferendum megszervezéséről szóló határozattervezetet – közölte lapunkkal Gazda Zoltán, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei alelnöke. Kedden Dálnokon elutasították ezt, mivel az RMDSZ-es tanácstagok ellene szavaztak, Nagyborosnyón pedig elhalasztották a döntést, ugyanis a szakbizottságok nem tárgyalták a tervezetet. A sepsiszentgyörgyi tanács mai ülésének napirendjén is szerepel a tervezet. Gazda úgy tudja, a napokban Árkoson, Sepsibükszádon, Maksán és Illyefalván is napirendre kerül az autonómia-népszavazásra vonatkozó dokumentum.

 A referendum megtartása mellett foglalt állást tegnap a gyergyószentmiklósi önkormányzat is. A testület annak ellenére szavazta meg egyöntetűen az erre vonatkozó határozattervezetet, hogy mind a jegyző, mind a jogi bizottság tagjai figyelmeztették, hogy a prefektúra meg fogja támadni azt. A tervezetet számos más gyergyószéki településen is a tanács elé terjesztették, Gyergyóalfaluban és Gyergyóditróban meg is szavazták.

 Halasztottak a polgármesterek

 A székelyföldi városok polgármesterei kedd délutáni, sepsiszentgyörgyi találkozójukon úgy döntöttek, a referendumról szóló tervezet vitájának a halasztását javasolják az önkormányzatoknak. A gyűlés részvevői – Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy, Ráduly Róbert, Csíkszereda, Mezei János, Gyergyószentmiklós és Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere, valamint Tamás Sándor Kovászna, illetve Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke – megerősítették az autonómia iránti elkötelezettségüket, de megállapították, hogy a tanács elé terjesztett határozattervezet nem tesz eleget a jogi követelményeknek. Antal Árpád a megegyezés értelmében már a mai ülésen a vita halasztását javasolja. Ugyanakkor az elöljárók november 11-ére Gyergyószentmiklósra találkozóra hívják Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét, ahol megtárgyalják a kérdést.

 A találkozón az elöljárók Kovászna és Hargita megye egyesítésének lehetőségét is felvetették. Antal Árpád szerint a jelenlegi törvények lehetővé teszik, hogy a két megyében megszervezett népszavazás eredménye alapján létrejöhessen Székelyföld megye. Ez ugyan nem a történelmi Székelyföldet jelentené, de egy lépéssel közelebb vinne az autonómiához, vélte. A tanácskozáson abban is megállapodtak, hogy támogatják Olténia regionalizálását, annak széles körű autonómiáját, a Traian Băsescu államelnök által mindig hangoztatott „Székelyudvarhelyen is ugyanolyan autonómiára van szükség, mint Caracalon” elvnek megfelelően.

 

Bíró Blanka

 (Forrás: kronika.ro)