vissza a főoldalra

 

 

 2008.11.02. 

Parázs meccs és sérültek tömege

November 1-jén négy nullára kikapott a Dunaszerdahely a Slovan Bratislava elleni hazai találkozón. Az ideges hangulatú mérkőzést komolyabb incidensek előzték meg, a szurkolók miatt a játék is állt tizenöt percig. Egy magyar férfit helikopterrel kellett kórházba szállítani. A stadionban elterjedt a hír, hogy haláleset is történt, de ezt egyelőre minden illetékes cáfolja.

 A pozsonyi csapat mintegy ezer szurkolója vonattal utazott Dunaszerdahelyre, a füstbombák és más pirotechnikai eszközök aktív használata miatt viszont tizenhat személyt is elsősegélyben kellett részesíteni. Három szurkolót kórházba szállítottak, további tizenhárom személyt pedig elvezettek a rendőrök. A 15. percben a szlovák kommandósok egyelőre tisztázatlan okból behatoltak a magyar szurkolók szektorába, az összecsapás következtében több sérültet kórházba kellett szállítani. Helyszíni információk szerint a közvetlen rendőri beavatkozáshoz az vezetett, hogy az egyik dunaszerdahelyi szurkoló eldobott egy petárdát. A rendőrök azonnal bevonultak a szektorba és ütlegelni kezdték a közönséget, miközben a vendégek is petárdákat kezdtek dobálni - ez azonban válasz nélkül maradt.

Az első információk szerint egy magyar szurkolót mentőhelikopterrel vittek kórházba, miután eltört az állkapcsa és nem lélegzett, ezért intubálni kellett, azaz csövet vezettek a légcsövébe, hogy újraindítsák és biztosítsák a légzést. Később kiderült, hogy az illető szlovák állampolgár volt, minden bizonnyal egy szlovákiai magyarról van szó.

Az eddigi információk szerint körülbelül húszan szorultak ápolásra a stadionon belül, legalább ennyi huligánt pedig őrizetbe vett a rendőrség. A helyszínre sietett Heizer Antal nagykövet is, aki rengeteg panaszt kapott a magyar állampolgároktól. A sértettek szerint a szlovák hatóságok túlzott mértékben ellenőrizték őket, félrevonták és igazoltatták a zászlót tartó szurkolókat is. A hatóságok a magyar nagykövetséget ugyanakkor arról tájékoztatták, hogy "hidegfegyvereket" (valószínűleg például késeket) és gyenge drogokat találtak a kiutazó drukkereknél. A parázs hangulat miatt sajnos kevés figyelmet kapott a tulajdonképpeni játék. Az első félidőben a vendégek vezettek a mérkőzésen Hanek góljával, majd a második játékrészben Serrano, Masaryk, valamint Černák növelte a fővárosiak előnyét. A DAC a mérkőzés végére sajnos teljesen elfáradt. Az események miatt Budapesten spontán demonstrációt szerveztek a szurkolók, a szlovák nagykövetség előtt mintegy ötven tiltakozó jelent meg.

 

(Forrás: bumm, sita, mti)