vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.31. 

Viktor Juscsenkót 'saját fegyverével' győzik le

Az Orosz Föderáció továbbra is törvénytelen fegyverkereskedelemmel vádolja Viktor Juscsenko ukrán államfőt.

A Kommerszanty napilap szerint Kijevben is újra napirendre került a grúziai fegyvereladás kérdése. Az üggyel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság elnöke Valerij Konovaljuk (PR) október 28-án kijelentette, hogy az ukrán vezetőség tagjai kolosszális nyomást gyakorolnak rá és beosztottjaira, és hozzáfűzte, hogy ennek ellenére a végéhez viszik az ügyet, és kellemetlen kérdéseket fog feltenni Viktor Juscsenko ukrán államfőnek.

 Konovaljuk állítása szerint sikerült olyan mennyiségű bizonyítékot begyűjteniük, ami lehetővé teszi még a legmagasabb beosztásban lévő személyek felelősségre vonását is. Elmondása szerint a vizsgálóbizottság tagjai az ügy befejezése előtt mindenképpen szeretnénk Grúziába és Dél-Oszétiába is ellátogatni, hogy a helyszínen gyűjtsenek pótlólagos információkat.

 Konovaljuk állítása szerint Ukrajna 2005-ben 2 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket, amiből csak mindössze 160 millió dollár került az állami költségvetésbe.

 Viktor Juscsenko környezete határozottan tagadja a nemzetközi jogok megsértésére vonatkozó vádakat. Szergej Himicsenko a katonai-technikai kérdésekkel foglalkozó állami hivatal vezetője kijelentette, hogy Kijev csakis kizárólag a nemzetközi szabályok figyelembevételével folytat fegyverkereskedelmet külföldi országokkal, Grúziára pedig nem vonatkozik semmiféle fegyverkereskedelmi embargó, tehát nem áll szándékukban leállítani a grúziai fegyvereladást.

 A grúziai fegyvereladás kérdésével foglalkozó vizsgálóbizottság egyébként szeptember 2-án alakult a Legfelsőbb Tanács utasítására, vagyis egy napon a politikai krízis kezdetével, a narancsos koalíció feloszlásának napján.. Az elnökpárti NU-NSZ frakció ugyanis kilépett a koalícióból, miután a BJuT a Régiók Pártja segítségével fogadta el azokat a törvényeket, melyek lényegesen megnyirbálták Juscsenko hatáskörét.

 Juscsenko ezek után például nem vehetett részt a kormányüléseken, kivonták a hatásköre alól a Nemzetbiztonsági Szolgálatot, valamint törvényesítették az államfő elleni impeachment eljárást. Dmitrij Medvegyev orosz államfő október 28-án kijelentette, hogy Oroszország nem fogja elfelejteni a törvénytelen grúziai fegyvereladásokat.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)