vissza a főoldalra

 

 

 2008.10.31. 

Önálló állam lesz Kárpátalja?

A Kárpátaljai Rusz mint önálló állam kikiáltásával fenyegetőznek a ruszinok, amennyiben a Kárpátalja megyei tanács december 1-jéig nem nyilvánítja a megyét ruszin autonóm területté – áll a kárpátaljai ruszinok II. európai kongresszusának szombati határozatában.

A kárpátaljai ruszinok II. európai kongresszusa, amelynek Munkács adott otthont, szombaton ultimátumként is értelmezhető határozatban szólította fel a kárpátaljai megyei közgyűlést arra, hogy folyó év december 1-jéig bezárólag nyilvánítsa Ukrajna keretében ruszin autonóm területté a megyét, ellenkező esetben a ruszinok árnyékkormánya kikiáltja az önálló kárpátaljai rusz államot – nyilatkozta az orosz Novij Region hírügynökségnek Dimitrij Szidor pravoszláv lelkipásztor, a Kárpátaljai Ruszinok Tanácsának elnöke. A megyei képviselő-testületnek a ruszin vezető szerint minden alapja megvan erre a lépésre, mivel 1991-ben érvényes eredményű népszavazás keretében Kárpátalja lakosságának döntő többsége a megyének az ukrán államon belüli autonómiája mellett foglalt állást.

 A ruszinok kongresszusán felszólalt Ivan Turjanica, a ruszin ideiglenes kormány miniszterelnöke is, aki kijelentette: „Ukrajna törvényellenesen hozta létre saját megyéjét a kárpátaljai Rusz területén” – idézi a Novij Region. Az ukrajnai ruszinság az ország függetlenné válása óta küzd azért, hogy állami szinten elismertesse az önálló ruszin nemzetiség létezését. Ennek az igénynek a kijevi kormányzat mindeddig nem tett eleget. A Kárpátalja megyei tanács képviselő-testülete ellenben tavaly határozatban rögzítette a ruszin nemzetiség létezését.

 

(Forrás: erdely.com)