vissza a főoldalra

 

 

 2008.09.05. 

Új fejezet a színház életében

Egy jó színháznak úgy kell működnie, mint egy könyvtárnak, ahol mindenki megtalálja a maga ízlésének megfelelőt – vallja Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház új direktora. Éppen ezért kezet nyújt a közönségnek. Ugyanakkor egy lépéssel eléjük is megy, s a már megszokott és megszeretett műfajok, játékmódok mellett új ízt – napjaink színházi törekvéseit, eredményeit is belecsempészi a színpadi kínálatba.

Bár a nyár a pihenés időszaka a színészek életében, mégsem volt eseménytelen az elmúlt néhány hónap városunk társulata számára. Egerváron, Szegeden és az Udvarszínházban is nagy sikerrel szerepeltek. Az igazi munka azonban augusztus végén, az évadnyitó üléssel kezdődik, melyen ezúttal a márciusban megválasztott direktor köszöntötte az egybegyűlteket. Új korszak veszi kezdetét, mégsem változik semmi – így summázta első kecskeméti évadját Cseke Péter. A társulat ugyanis marad a régi – csak néhány új név szerepel a listán –, ám a teátrum új évadjának szellemiségében és a munkarendben változások várhatók. Tizenhárom új bemutatót láthat a közönség, két darabot pedig továbbra is műsoron tartanak. Kemény menet lesz, ehhez pedig fegyelemre, kitartásra van szükség – hangsúlyozta beszédében Cseke Péter.

- Színvonalas, szakmailag is értékelhető, mindig egy picit a közönség előtt lépkedő színházat szeretnék – nyilatkozta lapunknak az új színigazgató –, amelynek egyfelől szórakoztatónak kell lennie, másfelől viszont nevelő hatásúnak, példamutatónak. Kecskemét nagyon szerencsés helyzetben van, mivel három színjátszó hellyel is rendelkezik. A Nagyszínház tökéletes teret nyújt a klasszikus, jó értelemben vett népszínházi műveknek. A két kisebb színpadon pedig különlegességeket is játszhatunk, mert hiszem, hogy a közönség egy rétege élénken érdeklődik ezek iránt. Emellett a társulat fejlődése szempontjából is fontos, hogy olyan darabokat is műsorra tűzzünk, amelyekkel megismerhetik a 21. század legújabb színházi kihívásait.

A közönség becsalogatására – és nem mellékesen a Megye, valamint a Város támogató kedvének ösztönzésére – Cseke Péter több új kezdeményezéssel készül. Ilyen lesz a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én kezdődő évadnyitó hét, amely többek közt színházbejárásra, jelmez-árverésre, felolvasó estre, illetve operett gálára invitálja a kecskemétieket. Ákos, a „popikon” a Nagyszínpadon ad majd koncertet. Szeptember 21-e az Üzemszínház történetében is új fejezetet nyit: nevét Ruszt József Stúdiószínházra keresztelik át, tisztelgésként a teátrum egykori művészeti vezetője előtt.

 Az évadnyitón kiderült, a színház új vezetése már az elején pontosan tisztázni szeretné: kinek mi a feladata, kinek milyen elvárásnak kell megfelelnie. Ezért, illetve az átlátható és tervezhető működés érdekében új SZMSZ készül. Az igazgató tanácsadója, Réczei Tamás kiemelte, hogy a kontroll a vendégként ide érkező művészekre, rendezőkre is vonatkozik majd. A szigor mellé ugyanakkor anyagi megbecsülés párosul: már most 10-25%-al megemelték a kecskeméti színház munkatársainak korábbi, „arcpirítóan alacsony” fizetését. Az első előadás a Ruszt József Stúdiószínházban Visky András (nem túl nézőcsalogató című) darabja, a Megöltem az anyámat lesz szeptember 21-én, Cseke Péter rendezésében. Majd a Kamarában Schimmelpfennig: Az állatok birodalma következik, ezt a korábbi igazgató, Bodolay Géza állítja színpadra. A Nagyszínház első premierjére, október 3-ára egy kuriózummal készülnek. Jókai Mór: A komédiás had, avagy a Thespis kordéja című, kecskeméti vonatkozású művét mutatják be – ennek olvasópróbái már megkezdődtek. Jön még a Hajmeresztő, a Garcia Lorca háza, a Padlás (a megasztáros Puskás Petivel és a társulatos Simon Boglárkával), a Hello Dolly (Kállai Borival, Oszter Sándorral és Oszter Alexandrával) a Pétervári történetek Gogoltól, a Játék a kastélyban Molnár Ferenctől, az Eszter hagyatéka Máraitól, az Ágacska, a Holdvilág és utasa, A kulcs, a Vers vagyok én is, valamint az Amadeus. De ne feledkezzünk meg az előző évadban már megismert Egy őrült naplójáról sem.

- A kiszámíthatóság jegyében a színészek már az évadnyitó után megnézhették, mikor milyen szerepekben léphetnek színpadra – mondta Réczei Tamás. – Ezek a szereposztások nem értékítéletek. Ha valaki többre, komolyabb feladatra vágyik, később lehetőséget kap rá. Az első évadban alkalmunk lesz valóban megismerni a társulatot, a színészekben rejlő lehetőségeket, és azt, hogyan tudunk együtt dolgozni.

Az első társulati ülésen elhangzott, hogy három negyedéves színészpalánta tölti gyakorlatát Kecskeméten – egyikük Trokán Péter lánya –, Dömötör Zsuzsát pedig újra a színház zenei vezetésével bízták meg. Felújítják a teátrum lelkét: a színészbüfét, amelyet a fekete-szürke design után most vidám színekben pompázó, hangulatos kávézóvá varázsolnak. Megújul a színház weblapja is, ezentúl a www.kecskemetikatona.hu oldalon böngészhetnek az érdeklődők.

 

(Forrás: Kecskeméti Lapok)