vissza a főoldalra

 

 

 2008.09.05. 

Jean Létraz: Tombol az erény

(a Turay Ida Színház vendégjátéka az Újpesti Városnapokon)

Ebben az évben is, immáron 16. esztendeje a IV. kerületi Önkormányzat augusztus 29-től 31-ig háromnapos rendezvénysorozatot szervezett Újpesti Városnapok címmel. Különböző szabadtéri és templomi hangversenyekre, képzőművészeti kiállításokra, Újpest egykori polgármesterének, Semsey Aladárnak az emléktábla avatására és sporteseményekre várták az érdeklődőket. Az idén könyvbemutatóval egybekötött irodalmi előadás színesítette a kínálatot: Babits Mihály születésének 125. évfordulójára az 1941-ben közzétett Válogatott verseinek reprint kiadását Dr. Sipos Lajos irodalomtörténész ismertette, majd ezután „Nem játék a világ! Látni, teremteni kell” címmel Helyei László színművész Babits estje hangzott el. Hagyományos az is, hogy színházi bemutatót tartanak, ugyanis Újpestnek nem csak egy kőszínháza van, hanem kettő, az Árpád úti Polgárcentrumban Kamaraszínház is működik. Újpesten a szovjet megszállásig élénk színházi élet folyt, ami az ötvenes években fokozatosan elsorvadt. A rendszerváltásnak titulált hatalmi átrendeződés után, 1990-től kezdve újjáéledt a színjátszás: az Újpest Színház az Ady Endre Művelődési Központ színháztermében kezdte meg tevékenységét. A színháznak nincs önálló társulata, havonként 8-10 előadásra kerül sor, többnyire vendégjáték keretében látogatnak ide különböző társulatok. Az idén viszont azzal az újdonsággal lepték meg az érdeklődőket, hogy nem a megszokott épület, hanem a Tábor utcában kialakított, fáktól, növényektől körülölelt szabadtéri színpad adott otthont a Turay Ida Színház produkciójának.

Az 1897-től 1954-ig élt francia szerző, Jean Létraz nem ismeretlen az európai vígjátékokon nevelkedett magyar publikum számára. A háború előtt jóformán minden művét műsorára tűzte a Vígszínház meg az akkori Magyar Színház. A Turay Ida Színház tavaly, február 25-én mutatta be a Tombol az erényt. A klasszikus francia komédia alapjaira fektette le ezt a darabját Létraz. Két féltékeny férj meg két, zöld ördögtől mardosott feleség, egy kotnyeles szobalány, egy fűzfapoéta és egy fényes karrierről álmodozó detektívfelügyelő az összes szereplője ennek az unalmas francia tengerparti kisvárosban játszódó vígjátéknak. A férjek – ahogyan az már lenni szokott – félrelépnek, az asszonyok – ahogyan illik – gyanakodnak, a száját jártató szobacicus mindenbe belekotyog, és mindent elrendez, – ahogyan az egy valamirevaló francia komédiában elvárható – a kétbalkezes barát mindent elront, a nagyravágyó rendőrfőnök pedig folyton nyüzsög – körülbelül ennyit lehet elmondani a darab cselekményéről. A végén minden kiderül, a bonyodalom egy csapásra – deus ex machinaként – oldódik meg. Cseke Péter, a darab rendezője tovább folytatja, sőt erősíti azt a fajta visszafogott, pikáns tréfálkozást, amit Létraz komédiája képvisel, ugyanis a nevettetés mértékét és minőségét a mai nézők igényéhez hozza közelebb, de ezek az aktualizálások nem megbotránkoztatók, nem lépik túl a jó ízlés határait, hanem önfeledt mosolygásra ösztönzik a publikumot. Ismét bebizonyosodik, hogy a médiumokban folyton-folyvást látható, agyonfizetett és sztárolt, úgynevezett humornagyágyúk hiába akarják a vastagabb beszólásokhoz, szaftosabb beköpésekhez szoktatni a közönséget, az emberek természetes ösztönüktől vezérelve sokkal inkább vevők a kellemes, pajkos mókázásra, mint az ordenáré, csak az altesti szellemeskedésből álló viccekre.

A színészek mindannyian mesterségbeli tudásuk legjavát adják bele a produkcióba. Az agilis rendőrfőnököt Szacsvay László úgy kelti életre, hogy ez a kissé buta férfiú nincs tudatában korlátoltságának, inkább kiválóságáról, sőt pótolhatatlanságáról van meggyőződve. Az egyik férjet Kautzky Armand, a magyar nyelvet talán legszebben beszélő művészünk jeleníti meg. Tőle az eleganciát szokta meg a közönség, és most is megkapja, amit vár: a választékosságot, az úri modort. Cseke Péter Leonard szerepében igazi vérbő humorral állítja színpadra a hamiskártyás, időnként mellébeszélő férfit. Laklóth Aladár az együgyű barátot jeleníti meg, aki a legjobb indulattal nyúl mindenhez, ennek ellenére bármibe belefog, az mindig rosszul sül el, bármennyire igyekszik is. A színésznők is tudásuk egész tárházát mutatják be. Sára Bernadette az egyik butuska feleséget, Incze Ildikó pedig a másik becsapott asszonyt kedvesen és szeretetreméltóan, Haffner Anikó pedig a végén nagyvilági dámává váló cserfes komornát játssza. Nem csalódtak azok, akik a városnapi rendezvénysorozat szombati napján ellátogattak a Turay Ida Színház előadására, mert pompásan szórakoztak, alaposan kikacaghatták magukat.

 

Dr. Petővári Ágnes