vissza a főoldalra

 

 

 2008.09.05. 

Bibliakiállítás Szegeden

Juliusz Janusz apostoli nuncius nyitotta meg az „…és látta Isten, hogy jó” című kiállítást a szegedi Szent Gellért Fesztivál keretében szeptember 1-jén a Móra Ferenc Múzeumban. A megnyitón részt vett Johanna Stempinska lengyel nagykövet és Süli János, Szlovákia békéscsabai főkonzulja is.

 A tárlat hat évszázad bibliai témájú műkincseiből ad válogatást, különlegessége a Kelet-Szlovákiai Múzeum (Kassa) gótikus és barokk alkotásaiból álló műkincs együttese: szárnyas oltárok, faszobrok és miseruhák. A Pannonhalmi Főapátság középkori és barokk ötvösművekkel képviselteti magát a kiállításon, és a Szeged-Csanádi Egyházmegye múzeumából, valamint a püspökséggel testvéri kapcsolatban álló Sandomierzi Egyházmegyéből is érkeztek értékes alkotások.

 A Biblia évéhez kapcsolódó tárlaton, mely 2009. február 22-ig várja a látogatókat, két, magántulajdonból kölcsönzött szentírás-különlegesség is látható. Az egyik egy 1481-ben nyomtatott biblia, melynek fából faragott betűkkel nyomott iniciáléit kézzel színezték ki, a másik pedig egy 1617-ből való Kálvin-féle biblia.

 

(Forrás: katolikus.hu)