vissza a főoldalra

 

 

 2008.09.12. 

Nikolić (is) kitiltva!

Pártszakadás a radikálisoknál – Az új frakcióvezető máris kitagadta a régit, és annak követőit

Gyors, látványos és viharos a törés Szerbiában az eddig legegységesebbnek tűnő párton belül. Tomislav Nikolić, a radikálisok eddigi parlamenti frakcióvezetője szeptember 8-án már új parlamenti frakciót alapított, Hajrá Szerbia néven, az SZRP új frakcióvezetőjének, Dragan Todorovićnak pedig első dolga az volt, hogy kitagadja Nikolićékat. Nem egy rongy, és nem tűri, hogy megalázzák. Mondta magáról Tomislav Nikolić, aki a hétvége előtt még a Szerb Radikális Párt alelnöke és frakcióvezetője volt. Nikolić 8-án részletezte bővebben lemondásának okát, kifejtve: miután nyilvánosan kimondta, hogy a radikálisok a stabilizációs és társulási megállapodás ratifikálására fognak szavazni, 15 perc elteltével érkezett meg Vojislav Šešelj rendelete, amivel ezt megtiltotta.

– Abban, ahogyan viselkedik az SZRP, már nem látom azt a pártot, amelynek felemelkedéséért dolgoztam, azok között az emberek között pedig, akik megátkozták az unokáimat, már nem látom a társaimat. Szerintem az SZRP jobbra és balra is vezethette volna Szerbiát, Keletre és Nyugatra is – fogalmazott Nikolić, hozzátéve, amikor Šešelj Hágába ment, azzal váltak el, hogy legjobb tudása szerint fogja vezetni a pártot.

Az exalelnök még akkor úgy fogalmazott, hogy néhány nap múlva dől el, hogyan folytatja politikai karrierjét, de csak néhány óra elteltével – a radikális frakció ülése után – már megalakította új parlamenti frakcióját, Hajrá, Szerbia névvel. A frakcióülésről a belgrádi újságírók szerint sokan „szomorúan távoztak”. Itt választották meg az új frakcióvezetőt, Dragan Todorović személyében, helyettese Gordana Pop-Lazić lesz. Állítólag komoly vitát váltott ki az, hogyan fognak szavazni a radikálisok a stabilizációs és társulási megállapodásra. Nikolić az ezzel kapcsolatban adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy az ő szavazata „már nem is számít”, ha „nem tudja az egész pártot maga mögé állítani”. Todorović megválasztása után röviddel alakult meg a Hajrá, Szerbia képviselői csoport, amelyet az SZRP elégedetlen tagjaiból alakított meg Nikolić. Az új frakcióvezető kijelentette: akik Nikolićtyal tartottak, már ne érezzék sokáig magukat az SZRP tagjának, kérni fogja kizárásukat a pártból.

 A kitaszítottak lapzártakor tizenegyen voltak, a kezdeti kilenchez képest. Az elégedetlen (ex)radikálisok a következők: Nikolić mellett a nagykikindai Kismárton Ottó, aszabadkai Gojko Radić, az újvidéki Jorgovanka Tabaković és Vučeta Tošković, a verseci Predrag Mijatović, a belgrádi Božidar Delić (a parlament eddigi alelnöke), a kragujevaci Mileta Poskurica, a ratkovói Dobrislav Prelić, a Nova Varoš-i Mićo Rogović, valamint a Vrnjačka banja-i Zoran Babić.

 Nikolić szerint a frakciótagok száma körülbelül 15 lesz.

 – Senkit sem hívtam, maguktól jöttek – jelentette ki, majd a párt felépítését, és vezetési módját kritizálta, mondván, nem lehet mindent „Hágából elintézni”, az elnökségi kollégiumon, ugyanis az a párt statútuma szerint csak kiegészítő szerepet tölt be az elnökségben. Dragan Todorovićot és Vjerica Radetát nevezte meg azon embereknek, akik a Hágából kapott utasítások szerint vezették a radikális frakciót.

 – Mi 78-an vezettük le a kampányt, és nekünk kell eldöntenünk, hogy milyen képviselői csoportban akarunk lenni, hogy ebben a pártban akarunk-e harcolni érdekeinkért, ami nem más, mint Szerbia és a demokrácia, vagy egy új pártot alapítunk – mondta Nikolić, a képviselők döntésérére utalva még hozzátette: mindenki, aki részt vett az új alkotmány kidolgozásában, tudja, és tudnia kell, hogy annak elfogadása óta a parlamenti mandátum az egyén birtokában van, és nem a pártéban.

 Az egyik távozó radikális, Božidar Delić, aki saját elmondása szerint feltétel nélkül támogatja Nikolićot, kijelentette: mindent megtettek az elmúlt néhány napban azért, hogy ne szakadjon ketté az SZRP, de ez „egyszerűen lehetetlen volt”. A nézeteltérés mibenlétét részletezve arról számolt be, hogy nem ideológiai különbségekről van szó Nikolić és Šešelj között, hanem az volt a baj, hogy a legbizalmasabb információk tisztázatlan körülmények között kiszivárogtak, és eljutottak Hágába.

 – Valaki más tájékoztatta Šešeljt és nem a helyettese, Tomislav Nikolić – részletezte Delić, aki bevallása szerint megpróbált beszélni a felekkel, hogy ha nem ideológiai nézeteltérés van, akkor oldják meg másképp a dolgokat. Szerinte erre Nikolić hajlott volna, csak a „másik oldal” nem.

 – Mindent megtennék Vojislav Šešeljért, de ha közötte és Szerbia között kell választanom, mindig Szerbiát fogom választani – nyilatkozta, a Beta hírügynökség megfogalmazása szerint, a „láthatóan felzaklatott” Delić.

 A Hajrá, Szerbia képviselői megmaradnak a radikális eszméknél, tette hozzá Delić, amit az is jól tükröz, hogy Nikolić bejelentette: nem fogják támogatják a stabilizációs és társulási megállapodást, hanem inkább nem vesznek részt a szavazáson. Indokként azt nevezte meg, hogy a radikálisok döntése volt: nem támogatni a megállapodást.

 Dragan Todorović, miután bejelentette, hogy az elnökségtől kérni fogja Nikolićék eltávolítását, Vojislav Šešelj hágai vádlott támogatásáról beszélt.

 „Semmi esetben sem állítják meg őket” a történtek, csak „új erőt és akaratot adnak nekik ahhoz, hogy kitartsanak Šešelj mellett”, mondta a radikális frakcióvezető, hozzátéve: nem hiszi, hogy sokan követnék Nikolićot, erejükből nem fognak veszíteni.

 Amióta egyre nyíltabb a radikálisok közötti nézeteltérés, ami végül a szakadáshoz vezetett, azóta több lapban megjelentek olyan információk, hogy Nikolićot és családját fenyegetik (állítólag azt üzenték neki, hogy vigyázzon, hol mennek át az utcán a gyerekei). Tegnap ezzel kapcsolatban megszólalt a szocialista belügyminiszter, Ivica Dačić is, aki felajánlotta a Belügyminisztérium segítségét.

 – Nem azért hívtam, hogy most felvágjak valamivel, hanem hogy megoldjuk a problémát. Abban maradtunk, hogy majd halljuk egymást. Ő azelőtt ilyesmit nem fogadott el – nyilatkozta a B92-nek Dačić.

 

(Forrás: vajdasagma.info)