vissza a főoldalra

 

 

 2008.09.12. 

Tőkés tárgyalna

Kétoldalú megbeszélést kezdeményezett szeptember 8-ánTőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a választási együttműködés tárgyában Markó Béla RMDSZ-elnökkel.

Noha az RMDSZ területi szervezeteinek túlnyomó többsége a hétvégén rangsorolta a november 30-i parlamenti választásokon induló képviselő- és szenátorjelöltjeit, a Magyar Polgári Párt (MPP) pedig eldöntötte, hogy független jelöltekkel vesz részt a megmérettetésen, a református püspök még lát esélyt arra, hogy ha országosan nem is, helyi szinten létrejöjjön az összefogás a két politikai alakulat között. Az európai parlamenti képviselő tegnap a Krónikának elmondta, arra kérte Markó Bélát, hogy a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának pénteki és szombati budapesti tanácskozásán üljenek egy asztalhoz. Tőkéstől megtudta a média: az RMDSZ elnöke „általános egyetértéssel” reagált a felkérésre, ugyanakkor egyik fél sem előlegezett meg semmit a találkozó kapcsán.

 „Egyelőre latolgatom, hogy milyen mozgásterünk maradt. Habár most már csak elméleti lehetőség mutatkozik erre, még próbálok valamit előmozdítani a választási együttműködés céljából” – nyilatkozta Tőkés László. Emlékeztetett: az EMNT és az RMDSZ közötti tárgyalások idején már jelezte a szövetség vezetőinek, hogy az erdélyi magyar szervezeteknek meg kellene előzniük azt a helyzetet, amikor teljesen elveszítik az ellenőrzést a választási folyamatok fölött. „Sajnos ezt nem sikerült elérnem, úgyhogy most egyfajta szabad a vásár helyzet alakul ki, amikor az RMDSZ jelöltjei ellen bizonyos fokú eséllyel indulnak függetlenként az MPP jelöltjei” – állapította meg az EMNT elnöke.

 Tőkés várhatónak nevezte az MPP elnökségének a választásokon való részvétel mikéntjéről hozott döntését, szerinte ugyanis a polgári párt számára a független jelöltek indítása maradt az „egyetlen túlélési esély”, más formában semmilyen esélye nem lenne bejutni a bukaresti parlamentbe. „Figyelemreméltó, hogy az MPP konstruktív módon kinyilatkoztatta, nem akarja rontani az RMDSZ jelöltjeinek a parlamentbe való bejutási esélyeit. Én is szívesen támogatnám például az autonómia iránt elkötelezett RMDSZ-jelölteket, viszont el tudnám képzelni azt is, hogy helyi vagy megyei szinten megegyezés szülessen az MPP és az RMDSZ között a választási együttműködés terén. Kíváncsi vagyok, az RMDSZ kapható-e valamilyen tárgyalásra” – nyilatkozta a Krónikának Tőkés László. Kérdésünkre az EMNT elnöke leszögezte: miután a polgári párt számos területi szervezete kinyilvánította, hogy bizonyos RMDSZ-es jelölteket hajlandó támogatni a választásokon, szerinte az ilyesfajta együttműködést egyedül Markó Béla vagy a szövetség állandó tanácsa akadályozhat meg. „Meg fogom mondani Markó Bélának, hogy területi szinten ne akadályozza az együttműködést az MPP-vel” – jelezte az EP-képviselő. Hozzátette, az erdélyi magyar választópolgárok elvárják politikusaiktól az összefogást, éppen ezért szerinte az alakulatoknak nyitva kellene hagyni egy-két hétre ezt a lehetőséget.

 Tőkés egyébként rosszhiszemű beállításnak nevezte azokat a nyilatkozatokat, miszerint az általa vezetett EMNT azért tárgyalt nemrég az RMDSZ-szel a választási összefogásról, hogy Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt alelnöknek bukaresti mandátumot, a püspöknek pedig újabb EP-jelöltetést biztosítson. „Semmilyen ilyen érdek nem munkált bennünk, mi valóban a nemzeti érdekből történő összefogást akartuk” – szögezte le Tőkés. Az EMNT elnöke elmondta: helyteleníti, hogy az MPP úgy döntött, nem rendez országos gyűlést idén, szerinte ugyanis a pártnak egy alakuló kongresszussal kellett volna letennie névjegyét a választók elé.

 

(Forrás: kronika.ro)