vissza a főoldalra

 

 

 2008.09.19. 

Angyal fejét követelik

Szeptember 15-én hosszú idő után először ül tárgyalóasztalhoz a három ellenzéki párt vezetője. Pavol Hrušovský (KDH) és Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) pártelnökök még múlt csütörtökön keresték meg Csáky Pál MKP-elnököt azzal, hogy egyeztessenek a Szlovák Földalap felügyelő tanácsába jelölendő ellenzéki tagokról, és az Egészségügyi Ellátást Ellenőrző Hivatal felügyelő tanácsának egyik posztjáról. A két szlovák párt szerint az MKP együttműködik a legerősebb kormánypárttal.

Dzurinda azt akarja, hogy a Szlovák Földalap felügyelő tanácsának két felkínált posztját az MKP és a KDH jelöltjei töltsék be. Az SDKÚ az Egészségügyi ellátást ellenőrző hivatal tanácsának egyik posztjára jelölne képviselőt.

Az SDKÚ-DS azt követeli, hogy Angyal Béla, a Közbeszerzési Hivatal MKP-s vezetője mondjon le posztjáról. Dzurinda azt javasolta Csákynak, hogy hívja vissza hivatalából Angyalt, mert Robert Fico az ellenzéki jelölt mögé rejti a hivatal botrányait. Angyal az MKP elnökségi tagja. „Kulcsfontosságú számunkra, hogy ne adjunk teret, ne segítsünk eltakarni a tisztességtelen húzásokat, a közpénzek elfecsérlését és a botrányos tendereket, amelyekre a Közbeszerzési Hivatal áldását adja“ – mondta a találkozó után Dzurinda. Csáky Pál, az MKP elnöke a találkozó után azt mondta, nem beszéltek Angyal ügyéről: „Most nem, nem volt rá sem időnk, sem megbízásunk“ – jelentette ki Csáky.

Az ellenzéki találkozó után sem tisztázott, hogy hivatalos lesz-e az MKP az ellenzéki vezetők találkozóira. Mindhárom pártelnök úgy nyilatkozott, hogy a mai találkozón nem beszéltek az ellenzéki pártok azon vádjairól, melyek szerint az MKP kollaborál a kormánnyal. „Figyeljük és regisztráljuk, hogy az MKP hajlandó kormányozni velünk, de ugyanígy a Smerrel is. Ez egy normális, pragmatikus felismerés“ – mondta Dzurinda, és hozzátette, hogy az MKP-val tárgyalni fognak majd „olyan esetekben, ha az kölcsönösen előnyös lesz mindkét pártnak“. Pavol Hrušovský KDH-elnök szerint jelenleg át kéne értékelni az ellenzéki pártok kapcsolatait, de ez nem jelenti azt, hogy „rögtön ellenzéki megegyezéseket írunk majd alá".

 

(Forrás: bumm.sk)