vissza a főoldalra

 

 

 2008.09.26. 

Vidékfejlesztés Székelyföldön

Közös vidékfejlesztési programot dolgoz ki a Hargita és Kovászna megyei önkormányzat. A részletekről Csíkszeredában tanácskoztak a Magyar Tudományos Akadémia, a Sapientia Egyetem és az Antropológiai Kutatások Központjának szakértői. A székelyföldi városokból is egyre többen költöznek falura. A szakértők szerint a székelyföldi térségi fejlesztéspolitika új pályára állt. Hargita és Kovászna megye önkormányzata együttműködik az infrastruktúra fejlesztésben és a tudáson alapuló arculatváltáson. A Vidék és tudás című konferencián a környezettudatos fejlesztést is hangsúlyozták. Korodi Attila környezetvédelmi miniszter azt mondja:

– Vidéken a környezettudatosság az a fenntarthatóságot jelenti. Ha megbomlik a vidéki rendszerben az összhang a környezettel, a természettel attól kezdve nem lesznek olyan értékek ami ott lakhatóvá teszi, megélhetővé teszi azt a területet.

 Székelyföld vidékfejlesztéséhez a szakértők a munkaerő-struktúra megváltoztatását is javasolták. A lakosság 60%-a ugyanis a mezőgazdaságban dolgozik. A húzóágazatnak tekintett turizmusban és szolgáltatásban az arány kevesebb az 5%-nál.

 

(Forrás: erdely.com)