vissza a főoldalra

 

 

 2008.09.26. 

Vizsgálat a magyar nyelvű kiadvány miatt

Az SZDP vizsgálatot kezdeményez a számvevőszéknél a fejlesztési tárca egy magyar nyelvű tájékoztató füzete miatt. Sorin Bota ügyvezető titkár szerint ugyanis ez azt jelenti, hogy a magyar a második hivatalos nyelv Romániában. „Elemezni fogjuk, hogy jogi szempontból mit tehetünk ellenzéki pártként. Feljelentést teszünk a Számvevőszéknél, hogy vizsgálják ki, legális-e, hogy az illető minisztérium más nyelvet használjon a románon kívül. Szerintem megszegték az alkotmányt” – mondta az SZDP-s politikus.

 Bota bemutatta az inkriminált füzetet, amely a tárca programjait ismerteti. Hozzátette, ugyanez a tárca, amelyet Borbély László vezet, tavaly télen egy magyar nyelvű naptárt is kiadott.

 Borbély László fejlesztési miniszter szeptember 23-án kiadott sajtóközleményében úgy fogalmazott, hogy az SZDP-vezető „leragadt a kommunista rendszerben". A miniszter ugyanakkor tájékoztatott, hogy a román nyelvű kiadványok mellett több ismertető anyag jelent meg a kisebbségek nyelvén, és a multikulturalizmus támogatása érdekében a kéthetente kiadott EuROpeanul folyóirat négy regionális kiadása a romániai kisebbségek nyelvén írt cikkeket is tartalmaz.

 

(Forrás: Háromszék)