vissza a főoldalra

 

 

 2008.09.26. 

Egyházi iskolák uniós támogatás nélkül

Nem értik a megkérdezett egyházi iskolák, miért maradtak ki a felújításra és fejlesztésre kiírt uniós pályázati pénzek osztásából. Mindössze öt felekezeti intézmény kapott pénzt a hetvenöt milliárd forintos keretből. Hoffmann Rózsa (KDNP) szerint felháborító és irracionális a kormány gyakorlata.

 Csaknem nyolcvan milliárd forint iskolafelújításra, infrastruktúra-fejlesztésre fordítható uniós pénz sorsáról döntött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a közelmúltban, a nyertesek között azonban csupán öt egyházi fenntartású intézmény van. Kőrösiné Merkl Hilda, a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta, mivel nincsen tornatermük, pályáztak, máig azonban csupán arról értesültek, hogy nem kapnak pénzt. Szerinte ez igencsak furcsa annak tükrében, hogy a pályázat kiírója eredetileg a január 28-i beadási határidőtől számított hatvan napon belül ígért tájékoztatást. "Ehhez képest szeptember elején az interneten értesültünk az elutasításról. Pedig korábban arról volt szó, hogy minden kritériumnak megfeleltünk, ráadásul csaknem nyolc millió forintot költöttünk a szükséges dokumentációra, az egyházmegye pedig kész volt hozzáadni az önrészt" - mondta. A bicskei Szent László Általános Iskolának egy ideje beázik a teteje, az intézménynek nincsen tornaterme - tudtuk meg Csák Lajos igazgatótól. Ennek ellenére nekik sem jutott a forrásból, holott a pályázatukkal - állítólag - nem volt gond.

Egy Budapest környéki város önkormányzati iskolája is a felújítandó intézmények között szerepel. Úgy hírlik, júniusban, a pályázatok elbírálása után közvetlenül még a helyi egyházi fenntartó pályázata szerepelt a biztos nyertesek sorában. A nyár végére a pályázat 13 pontot "veszített értékéből", miközben a szocialista vezetésű önkormányzat pályázata "feljavult". Közben csupán - állítja a lap forrása - annyi történt, hogy a helyi polgármester "mentorát", Varjú László MSZP-s országgyűlési képviselőt kinevezték a regionális fejlesztési tanács élére. Még rosszabbul járt az a baranyai egyházi intézmény, mely régiójában a nyár elején még a második legjobb pályázattal rendelkezett, a nyáron azonban 35 ponttal - és az esélyegyenlőség pályázaton való érvényesülésének álmával - lett szegényebb. Papp Kornél református oktatási szakértő elmondta, hogy természetesen senkitől sem sajnálják az egyházi intézmények a fejlesztési támogatást, azonban a döntéshozók az esélyegyenlőségnek még a látszatát sem tartották fontosnak betartani. Furcsállja, hogy "A projekt keretében létrehozott fejlesztés fenntartása pénzügyi szempontból mennyire biztosított?" értékelési szempontra általában a felekezeti iskoláknak miért nulla pontot ítélt az illetékes döntőbizottság, miközben folyamatosan arról hallani a kormányzati propagandában, hogy ezek finanszírozása biztonságosabb, mivel állami forrásokból gazdálkodhatnak. Több másik egyházi intézményt is megkeresett a lap, ahol azt mondták: értetlenül állnak az eredmény előtt. Hoffmann Rózsa szerint felháborító, egyúttal irracionális a kormányzat gyakorlata. A kereszténydemokrata politikus elmondta: az egyházak a rendszerváltás után rendkívül lepusztult épületeket kaptak vissza az államtól, ezekben kellett megkezdeniük az oktatást, amelyet - a felmérések szerint - kiválóan teljesítenek, miközben a drága felújításokra nincsen elég forrásuk. "A kormánynak is érdeke lenne, hogy támogassa ezeket az iskolákat, hiszen bizonyítottan magas színvonalú oktatást nyújtanak. Ezzel szemben pont az ellenkezője történik, ami lehet, parlament oktatási bizottságának tagja.

 

(Forrás: magyarhirlap.hu)