vissza a főoldalra

 

 

 2008.09.26. 

Ahmadinezsád: A cionista rezsim nem fog kimászni a pöcegödörből

Az Egyesült Államok és Izrael ellen intézett kirohanást, s védelmébe vette az iráni atomprogramot Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szeptember 23-án az ENSZ-közgyűlés általános vitájában elhangzott fölszólalásában."Néhány erőszakoskodó hatalom" igyekszik meghiúsítani Irán atomprogramját, de "az iráni nép" szembeszáll velük, és megvédi a békés célú nukleáris energiához való jogát - jelentette ki a közép-keleti ország elnöke.

 Irán a párbeszéd híve, de elfogadhatatlannak tartja az atomprogramjával kapcsolatos jogellenes követeléseket - mondta. Szavai szerint Irán teljesen átláthatóvá tette nukleáris programját, és maradéktalanul együttműködik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), mégis meg akarják fosztani attól a "minden országot megillető elidegeníthetetlen jogtól", hogy békés céllal atomenergiát termeljen.

 A NAÜ múlt heti jelentésében az áll, hogy Irán növelte urándúsító kapacitását, és továbbra sem lehet kijelenteni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célú lenne. A nyugati országok attól tartanak, Irán atomfegyver kifejlesztésén munkálkodik. Teherán tagadja ezt, állítja, hogy nukleáris programjának célja az energiatermelés. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már három alkalommal szankciókat vetett ki az iszlám köztársaságra.

 Ahmadinezsád beszédében Izraelre utalva kijelentette, a "cionista rezsim egyértelműen megindult a lejtőn, össze fog omlani, és nem fog tudni kimászni abból a pöcegödörből, amelyet ő maga és támogatói teremtettek". Úgy fogalmazott, Palesztinában folytatódik a "megszálló cionista bűnözők" 60 éve tartó "vérfürdője és inváziója".

 Az Egyesült Államokra célozva azt mondta, egyes országok helytelenítik a többiek fejlődését, és megpróbálnak kisajátítani egyes technológiákat, hogy ezzel rákényszerítsék akaratukat más országokra. Az "amerikai birodalom" azonban - mondta - elérkezett útja végére, a következő amerikai elnök szavai szerint alighanem már nem fog beavatkozni külföldön.

 Az amerikai és az izraeli küldöttség, ahogy máskor, ezúttal sem hallgatta meg Ahmadinezsád hosszú vallási fejtegetésekkel teletűzdelt beszédét.

 

(Forrás: echotv.hu)