vissza a főoldalra

 

 

 2009.04.03. 

Az MKP petíciós akciót kezdett a megyei választások előtt

A Magyar Koalíció Pártja petíciós akciót kezdett az új választási körzetekkel kapcsolatban a Nyitrai Önkormányzati Kerületben. Ez idáig az Érsekújvári járás 5844 lakosa csatlakozott a petícióhoz.

Mint ismeretes, a nyitrai megyei képviselők még az elmúlt év júniusában választották ketté az eredetileg egységes járási választási körzetet, mégpedig érsekújvárira és párkányira. A magyar párt szerint ezt a döntést azért hozták a Smer, a HZDS, a KDH és az SDKÚ  megyei képviselői, hogy az MKP-s képviselőket fokozatosan kiszorítsák a megyei képviselő-testületből. Az új választási szabályok szerint ugyanis a párkányi körzetben, ahol a magyar nemzetiségű szavazók többsége él, csupán három képviselői hely megszerzésére van esélye a magyar pártnak.

Ha a képviselőknek nem sikerül kieszközölniük a változtatást, akkor azon lesznek, hogy más körzetek határait is megváltoztassák. „Ha egyszer azt az elrendezést másolják, ami 1996-ig érvényben volt, akkor azt szeretnénk, ha ez a gyakorlat a többi járás esetében is érvényes lenne” – jelentette ki Farkas Iván képviselő.

 

(Forrás: Felvidék Ma, Sme, tt.)