vissza a főoldalra

 

 

 2009.04.03. 

Úton a diktatúra felé

Március 18-án, szerdán Azerbajdzsán polgárai népszavazáson úgy döntöttek, hogy a jövőben nem korlátozzák két ciklusra a köztársasági elnök hivatali idejét. A tét az volt, vajon a közép-ázsiai állam lakói megadják-e a felhatalmazást Ilham Aliyev elnöknek az újabb induláshoz? Az államfő – akinek apja, Heydar Aliyev már a szovjet időkben is az ország első számú embere volt – 2003 óta tölti be tisztségét. Tavaly októberben elsöprő többséggel, a voksok 89%-át begyűjtve választották újra. Az alkotmány előírásai szerint 2013-ban már nem indulhatott volna. A mostani népszavazás eredményeképpen azonban újból és újból jelöltetheti magát. Ami minden bizonnyal meg is fog történni, sőt az sem zárható ki, hogy élete végéig az államfői székben marad. Elvégre édesapját is csak rövid időre sikerült megfosztani a hatalomtól, hiszen a 80-as években, mint kommunista pártfőtitkár állt az ország élén, majd a függetlenség kikiáltásakor időlegesen lelépett a színről. 1993-ban viszont az ország népe államfővé választotta az egykori kommunista vezetőt. Most pedig a fia ügyködik azon, hogy haláláig az elnöki poszton maradjon. A demokratikus díszletek mögött tehát javában épül egy örökletes „monarchia”.

Persze világszerte komoly kétségek merülnek fel az azerbajdzsáni választások tisztaságát illetően. Hiszen a média teljes mértékben a hatalom befolyása alatt áll, és az ellenzéki pártok szabadságát is korlátozzák. A mostani népszavazáson is történtek súlyos szabálytalanságok – állítják az ellenzéki vezetők, akik egyébként a voksolás bojkottjára szólították fel híveiket. A hivatalos adatok szerint a polgárok 64%-adta le szavazatát, és 92%-uk a kétéves korlátozás megszüntetése mellett döntött. Ugyanakkor ellenzéki források állítják, a valóságos részvételi arány csupán a 15%-ot érte el, és rengeteg visszaélés történt. A népszavazáson egyébként számos más kérdésről is dönteni kellett. Így például a jövőben, ha egy újságíró valakinek a szavait hangszalagra veszi, vagy bárkiről fényképet, filmet készít, meg kell szereznie az illetők előzetes hozzájárulását. Még a voksolás előtt az Európa Tanács úgynevezett Velencei Bizottsága is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben komoly fenntartásait hangoztatta az azerbajdzsáni demokrácia állapotát illetően. Tavaly pedig jelentősen korlátozták a külföldi médiák működését is az országban.

„A referendum évtizedekkel veti vissza Azerbajdzsánt – véli Ali Kerimli, az ellenzéki Népi Front vezetője – Ilham Aliyev haláláig akarja irányítani az országot, majd pedig örökletessé fogja tenni az uralmat.” „Egyesek abszolút monarchia kialakításáról beszélnek, én pedig azt mondom, egy középkori monarchia alakul a szemünk láttára” – fogalmaz az ellenzéki politikus. Az elnök Új Azerbajdzsán Pártja viszont azt hangoztatja, éppen a demokrácia kiterjesztése érdekében javasolták a mostani alkotmánymódosítást. Hiszen a kormánypárt csupán azt szeretné, ha az embereknek módja lenne 2013-ban is arra szavazni, akire akarnak, akár magára Ilham Aliyevre is. „Az ellenzék nem tud beletörődni abba, hogy Aliyev népszerű, és ő a nemzet igazi vezére. Ellenfelei félnek tőle, és tudják, képtelenek lesznek valaha is legyőzni” – érvelt Mubariz Gurbanly, a kormánypárt első titkára. Kétségkívül igaz: a hivatalban lévő államfő hazájában viszonylag népszerű. Hiszen az utóbbi években Azerbajdzsán jelentősen fejlődésen ment keresztül, amely persze elsősorban az olaj-és gázkitermelésből származó bevételeknek köszönhető. Ilham Aliyev hívei azt állítják, az ország stabilitása és viszonylagos virágzása elsősorban a köztársasági elnök érdeme. Valóban, a nagyvárosokban, mindenekelőtt pedig Bakuban hatalmas építkezések zajlanak, másrészt viszont egyes vidéki területeken továbbra is kétségbeejtő a szegénység. Az ellenzék ezen kívül pedig leginkább azt veti Aliyev szemére, hogy semmibe veszi az emberi jogokat, és diktatúra kiépítésén fáradozik. A nyugati kormányok pedig elnézik a demokrácia korlátozását a bakui kormánynak, mivel az ország stratégiailag fontos helyen fekszik, és földje igen sok olajat és földgázt rejt. A nyugati képmutatás tipikus esete az a viszony, ahogyan Azerbajdzsánhoz és általában a demokráciát súlyosan korlátozó közép-ázsiai rezsimekhez viszonyul akár az USA, akár az Európai Unió. A demokrácia nyugati „bajnokai”, ha érdekeik úgy kívánják, gondolkodás nélkül elfelejtkeznek a népszuverenitás szent eszméjéről.

 

Zábori László