vissza a főoldalra

 

 

 2009.04.10. 

Felkészítik a magyar tannyelvű középiskolákba készülő csángó diákokat

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége Oktatási Programjának egyik prioritása, hogy a csángó falvakban magyarórákra járó diákoknak VIII. osztály után lehetőséget biztosítson arra, hogy magyar tannyelvű középiskolákban folytassák tanulmányaikat. Moldvában nincs egyetlen magyar tannyelvű középiskola sem, így Csíkszeredába irányítjuk a továbbtanulni vágyókat.

 Csíkszereda átlagosan 150 km-re található a csángó falvaktól, itt jelenleg 75 diákunk tanul különböző magyar tannyelvű középiskolákban, akiknek szövetségünk fedezi az étkezés és a szállás költségeit. A moldvai gyerekeknek szükségük van egy külön felzárkóztató programra és hétvégi nevelésre is, azaz indokolt a székely gyerekekkel együtt iskoláztatni, de külön kollégiumban biztosítani a szállást és a délutáni, hétvégi programot.

 Csíkszereda nagy előnye, hogy a diákok választhatnak érdeklődésük és képességeik szerint a különböző középiskolák közül, azaz magyarul tanulhatnak szakmákat, de elméleti oktatásra is jelentkezhetnek.

 A 2008/2009-es tanévet 79 moldvai csángó diák kezdte el a különböző csíkszeredai középiskolákban. Első félév elteltével egy diák egészségi okok miatt, ketten családi gondok miatt tértek haza Moldvába, egyiküket pedig rossz magaviselete miatt tanácsoltak el az iskolából, így jelenleg 75-en laknak a bentlakásban. E tanév folyamán, januárban, a legnagyobb hidegekben költöztek másik épületbe, a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola által működtetett bentlakásból, ahol 2003 őszétől laktak a gyerekek, a Székely Károly Iskolaközpont bentlakásába.

 A 75 diákból tanév végén négyen készülnek érettségizni. De bőségesen biztosítva lesz, úgy tűnik, az utánpótlás.

 Az elmúlt hétvégén meghívtuk ide, Csíkszerdába azokat a nyolcadikos csángóföldi diákokat, akik szülőfalujukban magyarórákra járnak, és fontolgatják a magyar tannyelvű középiskolában való továbbtanulást. A hétvégi program szervezésének célja, hogy az érdeklődő gyerekek megnézhessék a bentlakást, betekintést nyerjenek az itteni kollégiumi életbe, ismerkedjenek Csíkszeredával.

 Péntek estére 52 diák érkezett Csíkszeredába 12 csángó faluból (Magyarfalu, Külsőrekecsin, Lábnyik, Csík falu, Somoska, Buda, Diószén, Gajdár, Lészped, Frumósza, Pusztina, Kostelek). Késő este érkeztek meg, és bár nagyon fárasztó volt számukra az út, hajnalig fenn maradtak, ismerkedtek, beszélgettek a „nagyokkal”.

 Szombat délelőtt meglátogattuk Csíkszereda középiskoláit, délután pedig a Csíki Székely Múzeum igazgatóságának jóvoltából megnéztük a Tatárjárás 1241–1242 című kiállítást. A kiállítás megtekintése nagy élmény volt a gyerekek számára, felpróbálhatták a harci viseleteket, kipróbálhatták a fegyvereket, bemászhattak a jurtába. A nagyobbak ügyesen gardírozták őket végig a két nap alatt, meséltek nekik a saját iskolai, beilleszkedési élményeikről, nehézségeikről, sikereikről. Másnap reggel közösen részt vettünk a Szent Ágoston Templomban a virágvasárnapi szentmisén, majd ebédeltünk, és indultak haza, hisz hétfőn mindenkinek iskolába kell mennie.

 Reméljük, hogy a hétvégi tapasztalatok, élmények segítenek a VIII.-os diákoknak a továbbtanulást illető döntésükben, és majd ismét találkozunk szeptemberben.

 Ferencz Éva

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

 

(Forrás: erdely.ma)